Binnenland

Aangifte tegen frauderende ex-ambtenaren Helmond

14-11-2014 06:45

In Helmond is aangifte gedaan tegen enkele (ex-) ambtenaren die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, ‘onrechtmatige verrijking’, fraude en nalatig handelen bij het verstrekken van uitkeringen. Dit gebeurde in 2010 en 2011 bij de afdeling Werk en Inkomen, onderdeel van het Werkplein Regio Helmond, schrijft het Eindhovens Dagblad.

De zaken kwamen naar voren in een onderzoek dat de laatste maanden is uitgevoerd. Uit een interne memo van de coördinator integriteit van de gemeente blijkt dat de klokkenluiders de afgelopen jaren vergeefs aan de bel trokken over een reeks van misstanden. Deze klokkenluiders werden echter “bij herhaling tegengewerkt door het management,” zo valt te lezen. “Een positief kritische houding resulteert in repercussies,” vervolgt het rapport.

Uiteindelijk werden 60 aangedragen dossiers nader bekeken. Nader onderzoek wijst uit dat in 18 gevallen een strafbaar feit wordt vermoed. Het verdachte duo werkt nu voor andere gemeenten. Eén van het duo gaf een groot aantal keren namens de gemeente Helmond lucratieve opdrachten aan zijn eigen bedrijfje. Daarvoor vervalste de man de naam en handtekeningen van collega’s. De ander verstrekte een fors krediet aan een bedrijf op onterechte gronden. Verder blijkt dat in 17 dossiers ‘ernstig betwijfeld’ mag worden of de gemeente rechtmatig een uitkering verstrekte.