Binnenland

Steeds minder blauw op straat

14-11-2014 07:16

Het aantal inzetbare politieagenten dat de straat op kan om de orde te handhaven is bij lange na niet zo hoog als de aantallen waarmee minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schermt. Dat schrijft De Telegraaf die zich baseert op cijfers die de krant kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

De zogenoemde operationele sterkte van de Nederlandse politie is volgens de minister zo’n 50.000 man, maar volgens De Telegraaf gaat het om niet meer dan ongeveer 16.000 dienders. Dit aantal zou zelfs nog aan de hoge kant zijn, want onder hen zouden ook gespecialiseerde onderzoekers zijn die nauwelijks de straat op gaan.

De krant heeft berekend dat in alle elf politieregio’s op elk moment van de dag maar zo’n 200 man beschikbaar is voor taken als noodhulp en toezicht. In die regio’s liggen tientallen gemeenten.

Uit de gegevens die zijn opgevraagd blijkt dat er een groot verschil bestaat tussen het aantal fte’s per gemeente en het aantal effectief per uur inzetbare agenten. Zo telt het basisteam van de politie in Heerenveen en omgeving 106 fte, terwijl er 13 man inzetbaar zijn. Dordrecht heeft een team van 131 fte en 24 politiemensen direct inzetbaar. De verhouding in Den Bosch is 28 man actief op 223 fte.