Politiek

Samsom: ‘Moge Allah je bestraffen’, was ‘doodeng en bedreigend’

15-11-2014 11:40

“Ik vond het doodeng. Ik dacht o jee, poeh. Het was bedreigend. Het was in de emotie en ik begrijp dat het kan ontstaan, maar het was wel tekenend voor de manier waarop het ontspoorde.” Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag bij RTL Late Night over de verwensing die het dissidente PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk collega Ahmed Marcouch toebeet: Moge Allah je straffen. 

Öztürk deed dat aan het einde van een fractievergadering waarin hij en Tunahan Kuzu het niet eens werden met de rest van de fractie over het integratiestandpunt van de PvdA. “We zijn een seculiere partij en we schelden wel eens. Maar dit soort diepgevoelde religieuze verwensingen had ik nog niet eerder gehoord.”, aldus Samsom.

In Pauw gaf Öztürk toe dat hij de verwensing tegen Marcouch had uitgesproken, al had hij eigenlijk “godverdomme” willen zeggen.

Öztürk en Kuzu verweten de PvdA-top nu met modder te gooien. De kadaverdiscipline die Samsom volgens hen eiste en het feit dat kritiek “niet mocht”, was de oorzaak van de breuk. Eerder zeiden de twee al dat de PvdA hen monddood wilde maken.

Samsom en vicefractievoorzitter Martijn van Dam zeiden vrijdag dat dat niet zo was, maar dat Öztürk en Kuzu weigerden vertrouwen uit te spreken in PvdA-minister Lodewijk Asscher, verantwoordelijk in het kabinet voor integratie, en in de fractiekoers op dit gebied.

Kuzu en Öztürk wilden volgens Van Dam niet door het stof voor hun achterban.

Een laatste aanbod van Samsom, waarin hij een verklaring zou geven en Kuzu en Öztürk niets zouden hoeven zeggen, wezen ze ook af. Daarmee was de breuk onvermijdelijk.

Samsom zei bij RTL verder dat er in de Kamer moet worden nagedacht over hoe valt te voorkomen dat afsplitsingen van fracties zelf verder gaan zonder hun zetel terug te geven.

Na meerdere afsplitsingen bij de PVV, bij 50PLUS en nu bij de PvdA zijn er inmiddels vijftien fracties in de Kamer, waar het er na de verkiezingen elf waren.