Binnenland

PVV: vaker handpalmafdruk verdachten

17-11-2014 06:29

De PVV wil dat de politie vaker afdrukken neemt van handpalmen van verdachten, zodat hierdoor meer diefstallen en inbraken kunnen worden opgelost. PVV-Tweede Kamerlid Lilian Helder stelt dat dit een bestaand, goedkoop en effectief middel is om daders aan te kunnen pakken.

“De politie heeft de apparatuur ervoor maar gebruikt die veel te weinig. In 2007 werden er nog 27.000 afdrukken gemaakt van handpalmen maar in 2013 waren dit er nog maar 750”, stelt ze. Volgens haar komt dit omdat in 2010 de bepalingen zijn aangescherpt. “Het mag nu alleen worden afgenomen bij verdachten als dit relevant is voor hun zaak. Maar ook dan gebeurt het niet voldoende”, zegt Helder. Ze gaat maandag in een overleg met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie erop aandringen dit middel vaker in te zetten, net als vingerafdrukken.

Ook wil Helder dat mensen die inbrekersspullen bij zich hebben, direct aangepakt kunnen worden, het liefst via snelrecht. Nu moet de politie deze types nog laten lopen “terwijl duidelijk is dat ze van plan zijn ergens in te breken”.