Binnenland

SP blaast college Zutphen op

17-11-2014 09:45

De SP heeft het college van burgemeester en wethouders van Zutphen opgeblazen. Wethouder Engbert Gründemann heeft zijn ontslag ingediend.

De wethouder stelt dat hij “totaal geen ruimte” kreeg om zijn eigen beleid vorm te geven. Het breekpunt was de komst van een asielzoekerscentrum in Zutphen, waarover ambtenaren mailden met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Die mails mocht Gründemann niet lezen, zegt hij.

De SP stelt dat de wethouder “een speelbal” van de rest van het college was geworden. “De andere partijen wilden niet dat hij de regie over het azc-dossier nam”, aldus fractievoorzitter Ellen Verhoog. De partij erkent wel dat Gründemann “niet bepaald de great communicator” is. “Het is een dossiervreter met hart voor de zaak.” De SP zal later maandag een toelichting geven op het besluit.

Zutphen was de laatste Nederlandse gemeente met een nieuw college na de verkiezingen. Die coalitie van SP, PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie kwam al zeer moeizaam tot stand. Nu de SP uit het college is gestapt, heeft de coalitie geen meerderheid meer. Het college zegt het besluit van Gründemann te betreuren. De fracties gaan zich beraden op de situatie.

Anp/TPO