52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

18-11-2014 11:32

Vandaag de dag leven we in een werkcultuur. We werken ontzettend hard en vergeten vaak te ontspannen. Waarom nemen we zo weinig vrije tijd en vragen we zo veel van onszelf? Soms is het goed om even pas op de plaats te maken en toe te geven aan onze guilty pleasure: een moment voor onszelf. Degenen die mij goed kennen, weten maar al te goed wat die van mij is… Afgelopen week koos ik er voor om even tijd voor mijzelf te nemen en af te reizen naar the happiest place on earth!

Guilty pleasure

Een guilty pleasure wordt als volgt omschreven: “something one enjoys and cosiders pleasurable despite feeling guilt for enjoying it”. Als het ware iéts waarvan je weet dat het “fout” is, maar ondanks dat kies je er toch voor het te doen. Voor de een is het luisteren naar een uberfoute zanger, voor de ander een sigaret bij een kop koffie. Mij kan je bijvoorbeeld altijd wakker maken voor de Red Velvet Cake van De Drie Graefjes Amsterdam en ik word ook heel blij van chique cosmetica. Ik heb er meerdere, maar mijn grootste is toch wel mijn liefde voor Disney. Nu is deze uit de hand gelopen hobby niet echt slecht voor me, maar het is best gek dat een inmiddels 23-jarige zo gek is van een commercieel concern dat eigenlijk bedoeld is voor de kindertjes in deze wereld. Daarom schaar ik mijn inner Disney-maniac maar even onder guilty pleasure.

Disneyland Parijs

In mijn introductie stukje beschrijf ik het al: sinds mijn 3e levensjaar ben ik, wat Disney betreft, volledig verpest. Je kan mijn geen groter plezier doen dan een paar dagen te vertrekken naar Disneyland (liefst in Amerika) of gewoon een filmpje op de bank. Het lange weekend Disney boekte ik al in juli en kon er dus goed naar toe leven. November staat het park volledig in het teken van kerst. Dubbel zo leuk, want ik ben echt eensucker for Christmas. Ik heb drie dagen onwijs genoten. Even geen werk, geen huishouden en geen verplichtingen. Alleen maar mooie muziek, toffe attracties en prachtige parades! Helaas gaat zo’n weekend heel snel, maar ik kan voorlopig nog even nagenieten en heb ik weer genoeg nieuwe energie.

Werk hard – ontspan hard

Een lang weekend tijd voor jezelf doet een mens goed. Ik houd van mijn werk, maar het is zó lekker om eens een keer niet elk mailtje in mijn inbox te lezen en te beantwoorden. Werken is voor de mens net een verslaving. We moeten onszelf nuttig voelen, iets doen wat er toe doet. Een middag knutselen lijkt op het eerste gezicht niet zo zinvol, maar zorgt er juist voor dat je beter in je vel gaat zitten. Na een dag hard werken moeten we namelijk weer zorgen voor nieuwe energie en dat krijgen we alleen door een vorm van ontspanning. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel gezond! Kijk eens naar jezelf. Ontspan jij wel genoeg? Een momentje voor jezelf hoeft niet veel in te houden, maar moet wel gepakt worden.

Vier dagen niets is bijzonder fijn, maar mijn vakantiedagen zijn natuurlijk niet oneindig. Gelukkig zit geluk in de kleine dingen en daarom neem ik mijzelf voor de komende tijd meer van dit soort momentjes in te lassen. Een warm bad met lekker ruikend schuim en de nieuwe Linda, een taart bakken met tien pakjes MonChou (en die vervolgens met een vork uit het bakblik eten…) of gewoon lekker op de bank met een kopje verse muntthee en een Disney film! Allemaal kleine dingen die tellen als kleine me-time momentjes, heerlijk.