Buitenland

‘Aanslag op Nederlandse regeringsdelegatie Charkov verijdeld’

18-11-2014 14:00

Volgens de Oekraiense veiligheidsdienst is een aanslag op een Nederlandse regeringsdelegatie in Charkov verijdeld. Dat meldt het ANP op basis van Interfax.

‘Russische geheime dienst gaf opdracht’

Valentin Nalivaitsjenko, hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst, zegt dat leden van een terreurgroep zijn aangehouden. Ze zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB, zo zegt de Telegraaf. De Russische geheime dienst zou opdracht hebben gegeven voor een aanslag op de Nederlandse delegatie. De Nederlanders waren in Charkov bij een fabriek waar lichaamsresten en spullen van slachtoffers van vlucht MH17 lagen.

Koenders in Charkov

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) was zaterdag 8 november in Charkov. Onduidelijk is nog wanneer de aanslag gepland was. In Charkov woonde de minister het vertrek van het Herculesvliegtuig met aan boord stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 bij. Daarna reisde hij door naar Kiev voor overleg met zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin.

Update 14.36 – Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft nog geen enkele officiële mededeling gehad van de aanslag die zou zijn voorbereid op een Nederlandse regeringsdelegatie in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Hij gaat nu in overleg met de Oekraïeners na wat er precies is gebeurd.
Dat zei Koenders dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer. “Ik heb er net, voor ik naar de Kamer ging, iets van gehoord. Daar moet ik echt even naar kijken”, zei hij.

Reacties

De Nederlandse autoriteiten kunnen nog niets zeggen, zo bericht het ANP. Ook de Oekraïense ambassade in Den Haag heeft nog geen verdere informatie. De diplomatieke vertegenwoordiging wil eventueel later met een verklaring komen.

Olaf Koens, correspondent in Rusland, denkt er het zijne van: