Binnenland

Asscher: Kritiek op banenplannen ‘cynisch’

18-11-2014 07:12

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bestrijdt dat zijn banenplannen geen effect hebben en weinig werklozen aan de slag helpen. “Er zijn vast economen die zeggen dat het probleem zichzelf oplost. Alleen ga ik dat niet vertellen aan die duizenden mensen die nu aan het werk zijn dankzij de sectorplannen. Ik vind het cynisch: we doen toch ook geen experiment om te kijken of een patiĆ«nt vanzelf geneest?” zegt de minister dinsdag in een interview met het AD.

Asscher reageert hiermee op reserves die eerder onder meer door CDA en D66 zijn geuit op de banenplannen.

Met de plannen worden de komende twee jaar ongeveer 20.000 extra leerwerkplekken geschapen, meldt Asscher aan de Tweede Kamer. Tot dusver zijn er 102 plannen ingediend om mensen aan de slag te krijgen of hun werk te laten behouden, waarvan er 61 zijn goedgekeurd. Het gaat daarbij om 335 miljoen euro.

Volgens Asscher zullen de goedgekeurde plannen meer dan 300.000 mensen helpen hun positie op de arbeidsmarkt te behouden of te verbeteren. Aan de plannen die nu worden uitgevoerd nemen 35.000 mensen deel, van wie meer dan 6500 jongeren met een leerwerkplek die er anders naar verwachting niet zou zijn, schrijft hij.

Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in de diverse bedrijfstakken. De sectoren moeten voor een banenplan minimaal eenzelfde bedrag op tafel leggen als het kabinet. Over de banenplannen waren eerder afspraken gemaakt met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord.

Anp