UB Groningen: ‘Verboden voor scholieren’

18-11-2014 14:08

De universiteitsbibliotheek (UB) Groningen wordt mogelijk verboden terrein voor scholieren (dat zijn zeventienjarige spoorknorren die een praktijkcursus aan het hbo volgen). De universiteitsbibliotheek is dan ook, zoals de naam doet vermoeden, een bibliotheek voor studenten. Dus niet voor scholieren. Dan had er wel ‘scholierensoos’ of zoiets gestaan.

Omdat het steeds drukker wordt in de UB is men van plan de scholieren voortaan te weigeren zoals in landen met een apartheidsregime mensen met de ‘verkeerde’ huidskleur worden geweigerd in openbare gelegenheden.

Op een gemiddeld dagje zou namelijk twintig procent van het UB-publiek uit scholieren bestaan en dat is natuurlijk veel te veel. Bovendien veroorzaken scholieren altijd overlast: met stripalbums gooien, herrie maken, gymnastiektassen die in de weg staan, kauwgum in haren smeren, kleurplaten die rondslingeren…dat kan natuurlijk niet.

Toch is er nu een of andere scholierenorganisatie boos, want de universiteitsbibliotheek zou voor iedereen moeten zijn. Wat niet waar is: het is een bibliotheek van de universiteit. Als scholieren in een bibliotheek willen zitten (waarom zouden ze dat willen eigenlik? Reflectieverslagen en competentiewerkstukken kunnen toch gewoon thuis-thuis in de provincie worden gemaakt?) moeten ze er maar zelf eentje bouwen. Hbo’s hebben meestal toch geld zat voor vastgoed, al is dat geld eigenlijk bedoeld voor onderwijs maar daar kan een megalomane bestuurder uiteraard niks mee.

Hoe dan ook: de scholierenactivisten gaan nu nogmaals tellen of er wel écht zo veel scholieren in de UB zitten. En als dat niet zo is dan gaan ze boos worden. En dan stampvoeten ofzo. ‘Als jullie niet lief doen kopen we op vrijdagmiddag geen bier meer in de Drie Gezusters hoor!’, of iets dergelijks hilarisch.

Zo. Nu weer brallen op het balkon.