Binnenland

Bouwmeester (PvdA): Centrale website medische informatie

19-11-2014 06:50

Medisch specialisten zouden hun expertise moeten bundelen op een centrale website, zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegen nieuwssite Nu.nl. Het Kamerlid wil dit omdat informatie op het internet over gezondheid en ziekten vaak onbetrouwbaar en misleidend is.

Bouwmeester stelt dat het internet vol staat met  “meningen en adviezen van farmaceutische bedrijven die hun eigen bedrijf aanraden”. Ook komen mensen die hun klachten zelf gaan Googlen vaak uit op “een erge ziekte”.

Het Kamerlid wil woensdag minister Edith Schippers van Volksgezondheid vragen medisch specialisten een platform te bieden om betrouwbare informatie te publiceren.

De bedoeling is dat elke beroepsgroep, zoals cardiologen of gynaecologen, een aparte pagina op de website krijgt waar mensen met hun vragen terecht kunnen.

Bouwmeester: “Dat kunnen uitlegteksten zijn, maar ook Youtube-filmpjes waarin de specialist uitleg geeft. Het moet ook mogelijk worden met artsen te chatten, of ervaringen met andere patiënten uit te wisselen.”

Tijd

Schippers heeft gezegd dat dit al bestaat, “Het Nederlands Huisartsen Genootschap biedt die informatie al op Thuisarts.nl,” zegt de bewindsvrouw. Ze voegt hier aan toe dat de informatievoorzieningen naar de mensen toe nog volop in ontwikkeling is en beter kan. “Maar gun ze nog wat tijd”.

De PvdA vindt echter dat er lang genoeg gewacht is. Bouwmeester zegt hier al vier jaar om te vragen. Volgens haar ontbreekt het op het internet aan specialistische informatie vanuit de verschillende beroepsgroepen zelf.

“Bijvoorbeeld in de plastisch chirurgie zijn er grote problemen waar er cowboys aan het werk zijn die zich voordoen als plastisch chirurg.” Nu verzuipen mensen in de informatie die er op het internet te vinden is, vindt Bouwmeester.