Weten & Tech

US Navy test laserwapen succesvol

19-11-2014 19:17

Het wapen werd de afgelopen jaren vaker getest. Nu wilde de Amerikaanse marine weten of hun dertig kilowatt sterke Laser Weapon System (LaWS) ook onder lastige omstandigheden zou werken. Het wapen is bedoeld om vijandige drones uit te schakelen.

Volgens een woordvoerder van Amerika’s vijfde vloot voldoet het wapen aan alle verwachtingen. De drone die voorbijkwam werd zonder moeite en vooral snel uit de lucht gehaald. De tests werden in de Perzische Golf uitgevoerd met op transportschip USS Ponce.

img1LaWS

In het verleden was de Amerikaanse luchtmacht ook al in de weer met lasers. De Airborne Laser was opgesteld in een Boeing 747 en was een chemische laser die afhankelijk was van een zes containers ter grote van een auto vol chemicaliën. Naast het onhandige formaat kon het ding maar een paar schoten afvuren.

110310-N-3154P-087USS Ponce

De nieuwe LaWS is goedkoper, kleiner en draait op elektriciteit. Eén schot kost net geen dollar. Het enige probleem is om genoeg energie op te wekken. De marine hoopt de tests volgend jaar af te ronden, zodat het systeem in 2016 in gebruik kan worden genomen.

Hieronder beelden van een eerdere test.