‘Optreden Haagse politie provocerend en buitenproportioneel gewelddadig’

20-11-2014 14:00

‘Wel Geld voor Ebola, niet voor ons diploma’, de media stonden er vol mee na de manifestatie tegen het Leenstelsel afgelopen vrijdag. Verdere berichtgeving ging over de lage opkomst en de tomaten die naar het hoofd van de minister werden geslingerd. Geen woord echter over hetgeen waarover door de aanwezigen het langst werd nagepraat: het provocerende en buitenproportionele optreden van onze wetsdienaars.

Vlaggen, spandoeken en megafoon

Omstreeks half twaalf arriveerden wij, vijftig scholieren, als eerste actievoerders in Den Haag. In corteo liepen wij het malieveld op, bewapend met vlaggen, spandoeken en megafoon. Wat direct opviel was de massale aanwezigheid van ordedienst, politie en ME. Je merkte dat de sfeer beklemmend werd. Wat deed al deze politie hier?

Toen wij het vroegen, gaf de politie aan er vooral ter bescherming van de betogers te staan, uit angst voor buitenstaanders. Ze insinueerden dat ze zich op de achtergrond zouden houden. Niets bleek minder waar. Agenten stonden, zowel in uniform als in burger, verspreid ten midden van de demonstranten. Op onze vraag wat ze aan het doen waren kwam geen reactie.

Grimmige sfeer

Naarmate het protest vorderde werd de sfeer steeds grimmiger. Hier had de politie een groot aandeel in. Ze drongen zich op zeer ruwe wijze door de betogers heen naar voren, vertrapten hierbij een spandoek, waar ze vervolgens pas na herhaaldelijk protest vanaf wilden stappen, duwden verscheidene spandoeken weg ter bevordering van hun zicht, weigerden opzij te stappen als iemand er langs wilde en legden voor dit alles wederom geen verklaring af.

Ons ergste schrikmoment was echter toen een fanatieke actievoerder door drie agenten werd afgevoerd. Wij hadden geen idee wat hier de aanleiding toe was. Na enkele minuten voegde hij zich weer bij de groep, hij, een middelbare scholier, was gefouilleerd op wapenbezit. Hier bleek geen sprake van.

Na de manifestatie liep het malieveld al snel leeg. Op het gooien van tomaten en het aansteken van enkele rookpotten na was alles rustig verlopen. Toen we met onze groep verzamelden werd duidelijk dat een van onze medescholieren was gearresteerd. Hij zou leuzen naar de politie hebben geroepen. Omdat we niet wisten wat te doen, liepen we naar de politie toe. Wat was er gebeurd? Waar werd onze metgezel heen gevoerd? Was er iemand van de politie die ons te woord kon staan?

Student bij de keel gegrepen

Onze vragen werden genegeerd en als we niet heel gauw zouden doorlopen zouden ook wij ingerekend worden. Ondanks dat de helft van onze groep werd weggedreven door politie te paard, lukte het ons uiteindelijk om de hele groep minus één te verzamelen bij onze bus. We waren geschokt, teleurgesteld en bovenal machteloos.

Later kwamen ons de beelden van de arrestatie onder ogen. Onze zestienjarige medescholier was na het schreeuwen van enkele beledigingen onverwacht bij zijn keel gegrepen en, naar adem happend, meegevoerd door vijf agenten in burger. We waren verbijsterd. Oordeelt u zelf, arrestatie na 0.28:

Politiegeweld in Den Haag

Dit is niet de eerste keer dat de Haagse politie de grenzen overschrijdt. Vorig jaar eiste de gemeenteraad een verklaring van Burgemeester Van Aartsen over het politiegeweld in de Schilderswijk. Ondanks vele protesten was het in september weer raak. Een veertienjarige jongen werd op de grond gesmeten en met een knie op zijn hoofd in bedwang gehouden. Boze omstanders werden met wapenstokken verdreven. Meerdere personen moesten hierdoor naar het ziekenhuis. Aanleiding van het incident: de jongen kon zich niet legitimeren.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Het moet eens afgelopen zijn met het buitensporige politiegeweld in Den Haag. Handhaving is goed, maar wel binnen de grenzen van de redelijkheid en proportionaliteit. Enige bijscholing voor de politie lijkt hier zeker op zijn plaats. Misschien zijn studiebeurzen zo gek nog niet.

Lodewijk van der Meer en Joris van Schie zijn scholieren van het CSG Jan Arentsz in Alkmaar

 

Reactie politie:

Wim Hoonhout, teamchef woordvoering van de politie in Den Haag reageert op verzoek van ThePostOnline:

“Ik heb de beelden van de bewuste aanhouding gezien en verbaas me eerlijk gezegd over de verontwaardiging. Kennelijk is het normaal dat als je naar een demonstratie gaat je tomaten meeneemt om de minister mee te bekogelen, rookpotten tot ontbranding brengt en je agenten uitscheldt met de woorden: ‘Politie hoeren van justitie’. Dan moet je niet vreemd opkijken als je dan wordt aangehouden.

“Die aanhouding door twee agenten in burger is gedoseerd en qua geweldstoepassing proportioneel. Wat de twee studenten kennelijk zijn vergeten is dat het een manifestatie was op het Malieveld en dat met de organisatie afspraken waren gemaakt over de tolerantiegrenzen en dat daarbij ook was afgesproken om niet te gaan demonstreren bij het Binnenhof. Als je die afspraken aan je laars lapt, je misdraagt en toch richting het Binnenhof gaat, dan wordt je aangesproken of aangehouden.

“Agenten te paard hebben zeer gedoceerd en terughoudend opgetreden. De vergelijking met welk optreden dan ook is volkomen misplaatst.”