Binnenland

Werkgevers treiteren pesoneel vaker weg

21-11-2014 07:20

Het komt steeds vaker voor dat de baas probeert zijn werknemers probeert weg te treiteren. Vooral personeel dat terugkeert na een lang ziekbed is slachtoffer van het getreiter. Dat signaleert Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR), schrijft het AD.

In 2014 hebben tot nu toe al 112 mensen aangeklopt voor hulp en advies, tegen 94 mensen in heel 2013. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Bert Kersten, gespecialiseerd jurist arbeidsrecht van Achmea, denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Volgens hem stappen mensen niet zo snel naar een rechtsbijstandsverzekeraar als het gaat om onschuldige pesterijtjes op het werk. “Nee, dan moet er wel echt iets aan de hand zijn,” aldus Kersten. Dat laatste zou vooral aan de orde zij bij bedrijven die financieel zwaar onder druk staan.

Kersten denkt dat een baas mogelijk denkt door het treiteren makkelijker van een werknemer af te komen. Zo wordt de werknemer op ongunstige tijden ingeroosterd, worden vakantieaanvragen bewust afgekeurd op het allerlaatste moment, of hij verliest bepaalde privileges, zoals een laptop of gsm, terwijl andere collega’s dat niet overkomt.

“Het probleem is dat een werknemer tegenwoordig niet snel meer aan een andere baan komt, en dus blijft zitten waar hij zit omdat hij geen kant meer op kan,” reageert Caroline Weber van FNV Bondgenoten. Ook de vakbond ziet het aantal meldingen van pesterijen op de werkvloer de laatste tijd oplopen. Vooral ouderen zouden de dupe zijn van de treiterijen.