Binnenland

Aboutaleb: Ga lekker naar Syrië, maar blijf dan ook weg

26-11-2014 07:20

“Wil je naar Syrië? Ga maar!” Dit heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gezegd tegen het AD. Hij zegt er wel bij dat de jihadgangers daarna niet meer terug hoeven te komen. Met zijn uitspraak gaat hij recht tegen het kabinetsbeleid in.

Aboutaleb begrijpt de overwegingen van jihadgangers niet, zegt hij. “De geborgde vrijheden in de Grondwet zou je enorm moeten koesteren. Ik ga binnenkort praten met iemand die overwoog weg te gaan. Ik wil hem de vraag stellen: wat bezielde je, wat waren je overwegingen? Ik ben oprecht geïnteresseerd. We hebben belet dat hij vertrok door zijn paspoort af te nemen. Met hem wil ik graag praten.”

De burgemeester vervolgt: “Waarom maken ze die stap? Omdat ze gediscrimineerd worden? Werkloos zijn? Uitgekotst door de samenleving? Dat haal ik nergens uit. Ongetwijfeld zal het iemand een duwtje geven, maar er moeten andere argumenten een rol spelen. Het beeld dat opdoemt als ik kijk naar internationale media als al-Jazeera, is dat een groot deel van deze mensen gedreven wordt door het ideaal van willen leven in een land waar het woord van God verheven is tot wet. Een territorium dat is vrijgemaakt van alle andere afgoderij in hun ogen en alles wat niet in hun interpretatie van de schriften past. Een gebied dat is schoongemaakt, oneerbiedig gezegd.”

Hij vindt dat jihadgangers echter niet moeten worden tegengehouden. “Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen. In die zin verschil ik echt hardgrondig met de Nederlandse regering van opvatting op dit punt.” Het kabinet wil potentiële jihadisten juist wel tegenhouden.