Ondernemen & zzp

Asscher: Kabinet er niet op uit aantal zzp’ers terug te dringen

27-11-2014 12:08

Het kabinet beschouwt zelfstandigen zonder personeel niet als melkkoe en is er niet op uit het aantal zzp’ers terug te dringen. Maar het ziet in hun opkomst ook risico’s. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat donderdag bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer.

Volgens de minister is er bij zzp’ers soms sprake van “schijnzelfstandigheid”, waarbij mensen formeel zelfstandig zijn, maar eigenlijk in loondienst. Ook heeft de forse stijging van het aantal zelfstandigen gevolgen voor de schatkist omdat ze allerlei belastingaftrek krijgen.

Onenigheid bij coalitiepartners

Eerder bleek dat de regeringspartijen VVD en PvdA sterk van mening verschillen over de behandeling van zzp’ers. Volgens de VVD moet het kabinet zelfstandigen niet ‘pesten’ met allerlei regelgeving. Zij wilden via een initatiefwet verbieden dat er nog cao-afspraken worden gemaakt die het inhuren van zzp’ers en uitzendkrachten beperken. Coalitiepartner PvdA zag daar niets in. “Welk probleem lost u hier nu eigenlijk mee op en wie heeft hierom gevraagd?”, vroeg PvdA-Kamerlid Roos Vermeij in het debat aan VVD-Kamerlid Anne Mulder.

De PvdA wil juist dat zzp’ers meer profiteren van collectieve regelingen voor sociale zekerheid en pensioenen. Het kabinet heeft ambtenaren van diverse departementen gevraagd onderzoek te doen naar de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt. Hun rapport had rond deze tijd af moeten zijn, maar onlangs bleek dat het nog een aantal maanden op zich zal laten wachten.

Statenverkiezingen

Volgens D66 schuift het kabinet het politieke gevoelige onderwerp over de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heen. Die verkiezingen zijn belangrijk voor het kabinet omdat de nieuwe Statenleden de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. In de Senaat heeft de regeringscoalitie van VVD en PvdA nu geen meerderheid.

( TPO/ANP )