Buitenland

Meer dan veertig betogers Hongkong opgepakt na rellen

01-12-2014 07:00

Bij gevechten tussen betogers en de politie in Hongkong zijn maandagochtend meer dan veertig demonstranten opgepakt. Ook zijn vier agenten gewond geraakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Duizenden betogers raakten in de nacht van zondag op maandag slaags geraakt met de politie. De demonstranten wilden regeringsgebouwen omsingelen om hun eis voor meer democratie in de havenstad kracht bij te zetten.

De mensenmassa stoomde op naar de gebouwen in de wijk Admiralty naast het drukke zakendistrict van de stad. Demonstranten blokkeerden belangrijke wegen en schreeuwden onder meer ‘Open de weg’, ‘Omsingel regeringsgebouwen’ en ‘Wij willen ware democratie’. Veel betogers vielen agenten aan, toen de politie hen opriep zich terug te trekken. De agenten gebruikten hun wapenstok en traangas om te betogers uit elkaar te drijven.

Het kwam maandag tot een van de ergste botsingen sinds betogers in september de straten van Hongkong opgingen. De demonstranten eisen dat de inwoners van de stad in 2017 hun nieuwe hoogste bestuurder zonder bemoeienis van de Chinese regering kunnen kiezen. De Chinese regering wil niet verder gaan dan dat zij de keuze hebben uit drie kandidaten die de goedkeuring van de Chinese regering hebben.