Economie

Russische Roebel verder onderuit op beurzen

01-12-2014 13:06

De Russische Roebel gaat vandaag nog verder onderuit op de beurzen. We merken -samen met tientallen anderen die de koers een beetje volgen- met een half oog op de koersontwikkeling zomaar op dat vandaag alleen al de munt al zo’n 6% heeft verloren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Hiermee is de munt op een nieuw dieptepunt aangekomen en neemt de koersdaling ten opzichte van andere punten steeds grotere vormen aan.

Lage olieprijs

Vorige week werd er ook al gewezen op de koersontwikkeling van de Russische munteenheid. De munt heeft te lijden onder de sancties van Westerse landen tegen Rusland en de lage olieprijs. De OPEC, het orgaan van de olieproducerende landen, besloot onlangs de productie niet te verlagen, ondanks de steeds lagere olieprijs. Analisten wijzen er op dat met name Saudie Arabië er op uit is de concurrentie van de ‘Fracking’ olie uit de Verenigde Staten uit de markt te prijzen.

Volgens het ANP stelde de Russische minister van Financië onlangs dat “een recessie in het land onvermijdelijk is als de situatie verder verslechterd”. Men merkt op dat de prijsdaling een ‘gat in de begroting’ slaat van Rusland,de grootste energie-exporteur ter wereld.