Regio

17-jarig meisje baarde baby op toilet Dolfinarium

02-12-2014 15:41

Een destijds 17-jarig meisje heeft op de laatste dag van haar stage in het Dolfinarium in Harderwijk tijdens haar pauze op het toilet een voldragen baby gebaard. Ze verstopte het kind en de nageboorte in een tas. Ze belde haar vader, die haar naar het ziekenhuis bracht. Daar bleek dat het kind overleden was, maar wel gezond en levend ter wereld was gekomen. 

De rechter in Zutphen bepaalde dinsdag dat het meisje zich voor twee jaar moet laten begeleiden door Jeugdzorg. De rechtbank legde haar verder een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden met een proeftijd van twee jaar op.

Het meisje wist volgens de rechtbank al maanden dat ze in verwachting was. Maar ze vroeg niemand om hulp. In haar omgeving en op haar werk merkte niemand op dat ze zwanger was.

Ook toen het kind op 30 augustus 2013 werd geboren, sloeg de moeder geen alarm. Ze vroeg alleen aan een collega om haar tas naar de wc te brengen, omdat ze ongesteld zou zijn geworden. “Het had op de weg van de moeder gelegen om haar hulpeloze baby de juiste zorg te bieden”, meent de rechter.

Volgens de rechtbank is kinderdoodslag niet bewezen. De baby viel na de geboorte in de wc en bleef daar een poosje liggen, maar het kind is daardoor niet verdronken.

Omdat de exacte doodsoorzaak niet meer te achterhalen viel, beschuldigt de rechter haar van het in hulpeloze toestand brengen en laten van haar kind.

Het meisje heeft zelf al psychologische hulp gezocht.

Anp