52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

02-12-2014 09:56

.. is another girl’s treasure zeggen ze weleens. Wat betreft kleren geldt dat zeker. Vroeger werd ik vaak verblijd met zakken te klein geworden kleding van mijn nichtjes, buurmeisjes en vriendinnen. Gretig pakte ik de zakken dan uit op zoek naar lang vergeten schatten. Heerlijk vond ik dat, jammer dat dat tegenwoordig nog maar weinig voorkomt. Ik heb in de loop der jaren prachtige kledingstukken verzameld waarvan inmiddels ook voor mij een deel, helaas, te klein is geworden. Zonde dat de mooie items liggen te verstoffen in de kast, omdat ik het simpelweg jammer vind ze weg te doen. Tijd om anderen blij te maken met mijn gekoesterde kleren. Maar kleren verkopen met behulp van internet, hoe doe je dat eigenlijk?

Twijfelgeval

Ik ben inmiddels al vijf jaar uit huis. Sinds mijn 18e woon ik op mijzelf en heb toentertijd mijn hele hebben en houden in een studentenkamer op de Rotterdamse Binnenweg gepropt. In mijn ouderlijk huis liet ik mijn twijfelgevalletjes liggen. Van die shirts die niet meer helemaal hip zijn maar wel “fijn zijn om te hebben”. Jurken die al twee maten te klein zijn maar zo mooi om naar te kijken, een overload aan versleten joggingbroeken, oude zomerkleren: allemaal moeilijk om weg te gooien. Inmiddels woon ik al een jaar in mijn eigen grote-mensen-huis inclusief grote-mensen-kelder waar mijn stiefvader december 2013 heel slim al mijn bewaardozen van zolder heeft neer gezet. Een kelder vol herinneringen waarvan ik zeker nog een challenge van maak deze eens uit te zoeken. De kast in mijn ouderlijk slaapkamer vol vergeten schatten bleef echter onaangeroerd.

Online handelsplaatsen

Een koude november zondag ging aan de slag met deze kast en haalde er flink wat mooie items uit. Vervolgens heb ik geprobeerd deze schatten op zo veel mogelijk manieren aan te bieden; Depop
Dit Europese online handelsplatform is geïnspireerd op Instagram en alleen toegankelijk vanaf een telefoon. Op Depop vind je de mooiste items: van meubelen tot mode, accessoires tot boeken. Je kan jouw aanbiedingen kosteloos online plaatsen door middel van mooie foto’s met filters en aanvullende informatie. Ik plaatse mijn items online met zo veel mogelijk hashtags en aantrekkelijke filters, maar het mocht niet baten. Ik kreeg tientallen volgers, maar geen enkel bod. Depop is vooral bruikbaar als je bijzondere, hippe items zoekt uit bijvoorbeeld London of Milaan. Een zeldzame tweede hands Topshop tas vind je er gegarandeerd, maar het verkopen van leuke kleding van een nuchtere Rotterdammer is niet echt haalbaar. Althans, voor mij niet. Een soortgelijk medium is Poppingtags, welke wel bewerkbaar is via laptop. Ik ben hier echter niet mee aan de slag gegaan in verband met de informatie die je in je profiel moet invullen. Ik geef mijn rekeningnummer niet graag weg, behalve als iemand echt geïnteresseerd is. Voor het laagdrempelig verkopen van kleding en accessoires is het echter wel uiterst bruikbaar.

Facebook

Naast het up-to-date houden van je sociale leven, kun je op Facebook ook actief deelnemen aan handelsplatformen in de vorm van groepen. Voor elke provincie, al dan niet gemeente, bestaat er wel een groep waar tweede hands kleding wordt verkocht. Een hele simpele en snelle manier om jouw aanbod kenbaar te maken aan een besloten gezelschap. Na een aanvraag voor deelname aan de groep (deze zijn namelijk meestal besloten), voeg je een mapje met foto’s van jouw items toe met een zo uitgebreid mogelijke beschrijving en wat voorwaarden. Vervolgens is het wachten op een koper.

Marktplaats

Bij het verkopen van tweede hands items denkt vrijwel iedereen meteen aan Marktplaats. Bij mijn poging mijn kleding te verkopen met behulp van internet mocht het plaatsen van advertenties op deze website dan ook niet achter blijven. Ik tip ook het succesvolle Belgische zusje van Marktplaats kapaza.be. Helaas kun je hier alleen items verkopen als je daadwerkelijk in België woont. Adverteren op Kapaza is voor mij dan ook niet mogelijk, maar het is wel goede om te onthouden.

Merkkleding en doorverkoop

Heb je echt mooie stukken van hoogstaande modeontwerpers? Via 2nd Hand Brand biedt men Hugo Boss jassen aan voor slechts €200,- en ook een Swarovski ketting vind je er voor €50,-. Mocht je er echt niet uitkomen om jouw stukken online te verkopen, kun je altijd winkels raadplegen die tweede hands kleding inkopen. In Nederland zitten er een hoop, dus ook bij jou in de buurt.

And the winner is…

Ik heb veel onderzocht en veel geprobeerd, maar uiteindelijk krijg ik toch het meeste rendement uit het gouden oude Marktplaats. Het is wel fijn dat er tegenwoordig zo veel verschillende manieren zijn om oude items door te verkopen, maar voortaan kies ik toch voor de enige echte plek om tweede hands spullen te (ver)kopen. Inmiddels ben ik al een aantal items kwijt, maar heb ik nog wat toffe jurkjes over. Misschien wat voor jou?