Balotelli beschuldigd van antisemitisme

02-12-2014 07:44

De Italiaanse voetballer Mario Balotelli wordt door een Joodse organisatie beschuldigd van antisemitisme, nadat hij een plaatje van game-held Super Mario op Instagram plaatste en dit direct ook weer verwijderde.

Bij het plaatje valt onder meer te lezen ‘Wees geen racist, wees als Mario’. Onderaan het plaatje staat ‘Springt als een zwarte man en grijpt munten als een Jood’.

Dit laatste schoot in het verkeerde keelgat bij Simon Johnson, voorzitter van een Joodse organisatie en voormalig bestuurslid van de Engelse voetbalbond FA. Hij riep in The Daily Telegraph de bond op het “aanstootgevende” bericht te onderzoeken. “Dat is nodig als we het racisme uit het voetbal willen bannen.” De directie van Liverpool, waar Balotelli onder contract staat, heeft aangekondigd de voetballer te zullen aanspreken op het voorval.

Balotelli heeft zelf ook al via Twitter gereageerd op de ophef. “Mijn moeder is joods, dus hou allemaal alsjeblieft je mond,” tweette hij.

De voetballer is  geboren in Ghana, maar opgevoed door Italiaanse pleegouders. Zelf is hij door de jaren heen veelvuldig het mikpunt geweest van racistische spreekkoren in stadions. Hij zou in de problemen kunnen komen door het incident. De FA kan voetballers die racistische uitingen doen een schorsing van minimaal vijf wedstrijden opleggen.