Buitenland

17 Amerikaanse staten klagen president Obama aan

03-12-2014 21:42

Zeventien Amerikaanse staten klagen president Barack Obama en zijn regering aan vanwege een omstreden immigratieplan. Dat plan werd in november onthuld en moet 4,7 miljoen illegalen onder strenge voorwaarden beschermen tegen uitzetting. 

De staten vinden het besluit van Obama onwettig, aldus de Texaanse procureur-generaal Greg Abbott.

Het plan zou de overheid dwingen om “grote voordelen te gunnen aan individuen wiens gedrag in strijd is met de prioriteiten van het Congres”, aldus de republikeinse Abbott, die onlangs werd verkozen tot gouverneur.

Het plan van Obama is bedoeld om illegalen een kans te geven in de Verenigde Staten te verblijven zonder bang te hoeven zijn voor uitzetting.

Voorwaarde is dat zij minstens vijf jaar in de VS verblijven, zich registreren en een ouder zijn van ‘legale’ inwoners van het land. Het plan is geen generaal pardon.

“De president neemt afstand van zijn verantwoordelijkheid om de wetten toe te passen die door het Congres zijn aangenomen. Hij probeert de immigratiewet te herschrijven, terwijl hij dat niet mag”, aldus Abbott. Het zijn met name republikeinse staten die zich tegen het besluit van Obama hebben gekeerd.

Toen Obama het plan presenteerde, riep hij de oppositie op zich redelijk op te stellen.

Anp