Weten & Tech

Mogelijk sporen van microben op Mars gevonden

03-12-2014 13:21

Sinds president Clinton in de jaren negentig van de vorige eeuw enthousiast was over leven op Mars weten we dat het uitkijken is geblazen met dergelijke aankondigingen. Toch is er weer zo’n aankondiging.

Nadat in 2011 een meteoriet in Marokko terecht kwam en men bepaalde dat het ding van Mars kwam, ontdekte men koolstof in de steen. Dat niet alleen: de koolstof was van organische origine. De grote vraag bij dergelijke ontdekkingen is altijd of die koolstof van de aarde afkomstig is, of dat het van Mars afkomstig is.

Komt het van Mars, dan zou de ontdekking sensationeel zijn.

Tijd voor feest is het echter nog niet. Volgens de onderzoekers sloeg de steen eerst in op Mars en liep het bij die inslag breuken op. Die breuken vulden zich met water dat organisch materiaal van biologische origine bevatte. Vervolgens sloeg er een andere meteoriet op Mars in, die de eerste meteoriet richting aarde katapulteerde. “Tot iemand met een ander, overtuigender scenario komt, kunnen we aannemen dat leven op Mars bestond,” aldus de onderzoekers, die wellicht té enthousiast zijn.

Hieronder een filmpje met het hele verhaal, daaronder de bewuste meteoriet. Houden wij het erop dat de hele discussie over leven op Mars in meteorieten weer begint. Want er zijn meer stenen die ervan worden verdacht microben van Mars aan boord te hebben.

tracesofposs