Nieuws

Blendle krantenoverzicht 4 december

04-12-2014 08:43

nrc.next: Interventie, de logische stap?
Met hun inval in Irak ontketenden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tien jaar geleden onbedoeld een burgeroorlog. Nu vallen er opnieuw bommen op het land. Wat zijn de bijwerkingen van deze interventie in het huidige ingewikkelde conflict? Een eerste inventarisatie.

Trouw: Wie een foutje maakt met zijn uitkering wordt zwaar gestraft
Meneer Smetsers raakt na 42 jaar zijn baan kwijt en vraagt een uitkering aan. Al snel vindt hij werk bij de bezorgdienst van een apotheek, maar weet nog niet hoeveel uren hij gaat werken en meldt dat meteen bij het UWV. Hij belt daarna nog twee keer met het UWV en krijgt te horen dat alles wordt verrekend met zijn uitkering. Vervolgens krijgt hij een boete van 1700 euro. En hij is niet de enige.

krantjes 4 december

de Volkskrant: Abo Nasr (24) ontsnapte al negen keer aan de dood
Hij is arts in Aleppo en heeft geluk bij een ongeluk als zijn ziekenhuis wordt platgebombardeerd: hij stond net met zijn hele team even buiten. En zo keek hij nog acht keer de dood in de ogen. ‘De gewonden, allemaal burgers, bleven maar komen. Er was alleen maar bloed, bloed, bloed.’

nrc.next: CO2-uitstoot is een schending van de mensenrechten
In België brengen elf bekende Vlamingen de participatiesamenleving in de praktijk: als de overheid het niet regelt, dan regelen we het zelf. Dat geldt zeker voor het klimaatbeleid: ‘Als politici niet ingrijpen, dan moet de rechter het maar doen.’ En dus klagen ze de Belgische Staat aan voor schending van de mensenrechten. De Nederlander Roger Cox is hun advocaat.

Nieuwe Revu: Joey is eindbaas poeder
Ex-drugsdealer en kunstenaar Joey van Koningsbruggen (25) besloot een maand lang te leven op een dieet van Soylent, een poeder dat al het eten overbodig maakt, en hierover te videobloggen. Omdat het goedje niet buiten Amerika te krijgen is, ontwikkelde hij een eigen recept. En dat recept sloeg aan. Inmiddels draait hij met zijn eigen Joylent een omzet van honderdduizend euro per maand. Ongelofelijk veel voor een bedrijfje van amper een halfjaar oud.

Joris Bellwinkel | Redactie Blendle