Reportage

Live: NASA’s Orions eerste deep space vlucht

04-12-2014 12:10

Om 13.05 vertrekt NASA’s nieuwste ruimtevaartuig Orion voor haar eerste vlucht. Bovenop een Delta IV Heavy raket maakt ze onbemand een reis die haar tot bijna 6.000 kilometer van de aarde voert, om vervolgens terug te keren op aarde. Wij leiden u de hele dag langs deze belangrijke stap op weg naar een bemande vlucht naar Mars.



Broadcast live streaming video on Ustream
15.35: SCRUB! En dat betekent zoveel als dat de lancering vandaag niet doorgaat. NASA zet een nieuwe procedure in werking die 24 uur duurt. Wij sluiten voor vandaag af.
scrubbed
15.29 de laatste lanceertijd die vandaag mogelijk is, ligt op 15.44. NASA besloot zojuist om die laatste mogelijkheid aan te grijpen. De kleppen worden met de hand gecontroleerd, en men verwacht een kleine daling in de windsnelheid. Vier pogingen werden tot nu toe afgebroken. We gaan voor de laatste, als men achter de schermen de kleppen nog test.
15:26 Er is nu besloten om de kleppen handmatig te controleren, in plaats van het automatische alarm dat het nu regelt. Over een nieuwe lanceertijd wordt nu nagedacht.
15.06: Men heeft nog tot 15.44 de tijd om te lanceren. De tanks met vloeibaar zuurstof worden op volle druk gebracht, waarna men de kleppen twee minuten sluit. Als ze daarna weer openen, moet het weer werken.
14.47: Het is zaak om nu zeker te weten of de kleppen inderdaad op commando openen en sluiten, en daarbij het juiste signaal afgeven. Het lijkt erop dat het werkt. Bevestiging volgt. Met minder dan een uur te gaan wordt het spannend of vandaag de lancering nog plaatsvind. Een launch window is noodzakelijk, omdat een raket maar een bepaalde tijd los van de toren kan staan. Dat heeft te maken met onder andere accu’s en de staat van de brandstof.
14.34: Men opent en sluit alle kleppen op de eerste trap van de raket. Als dat gebeurd is, controleert men of ze werken. Daarna bepaalt men een nieuwe tijd om te lanceren. De launch window duurt nog één uur en acht minuten.
dingen
14.26: Hold, hold, hold. Veel duidelijker wordt een commando niet. Er is een probleem met een brandstofklep die niet volledig wilde sluiten. Men overlegt de ernst van de situatie.
14:21: alle seinen staan op groen. Orion is staat weer op zichzelf en handelt de lancering zelf af. Alleen de wind lijkt nog roet in het eten te kunnen gooien.
14.17: Nadat er een klein probleem was met de temperatuur van de motoren, is er weer een nieuwe tijd. Men lanceert om 14:26.
14:02 Alle teams zijn klaar voor vertrek. Men hoopt dat de wind naar het oosten draait, en afneemt. Er is een status quo, als men wacht op de externe factor die weer heet. Orion staat op external power.
external
13.56: Met nog een uur en drie kwartier te gaan voordat de launch window sluit, blijkt dat het laatste uitstel volledig automatisch werd geregeld door de windmeter. Maar men blijft optimistisch.
13.53: En we hebben een hold, hold, hold. Niks ergs. Maar de lancering is weer uitgesteld.
13:47 Er is een nieuwe tijd vastgesteld. We gaan om 13.55. T minus eight. Orion staat weer op internal power.
13:38: Hieronder de wind voor de komende uren in Cape Canaveral. Hoewel we geen meteorologen zijn, lijkt het erop dat het alleen maar sterker wordt. Tijden in lokale tijd. De launch window duurt nog iets meer dan twee uur.
dingendoen
13:32: Switch to external power, zegt de vluchtleiding. Orion staat niet meer op zichzelf. Men overlegt druk of de wind nog lager wordt.
13:24: Not a showstopper, aldus NASA. We hebben nog tweeënhalf uur om te lanceren. Van definitief uitstel is geen sprake.
13:18: Het gaat inderdaad om de wind. Aan de grond is die te sterk. Ondertussen is de raket perfect in staat om te vliegen. Nu alleen de omstandigheden nog. Zoals we eerder zagen waren die goed. Men kijkt nu of er vandaag nog gelanceerd kan worden.
13:14 Aborted. De reden is nog onduidelijk, lijkt om wind te gaan.
13:10: Met nog zeven minuten te gaan staat Orion er alleen voor. De computers in het toestel regelen nu de boel. Go no go calls onderweg.
13:07: Nieuwe lanceertijd: T Zero: 13:17.
13:04: Orion had nu moeten vliegen. Terwijl alle systemen – inclusief externe factoren als het weer – prima voor elkaar zijn, is daar die boot ten oosten van de lanceerinrichting. Die schijnt inmiddels weg te zijn. Men bepaalt nu een nieuwe T Zero. Men gaat er nog steeds vanuit dat we vandaag lanceren.
12:56 De lancering staat op hold. Dat wil zoveel zeggen dat men de toestand met de boot eerst wil oplossen. Ondertussen staat de Delta IV Heavy te schitteren in de opkomende zon.
hold
12:48 Er is een no go. Er vaart een boot te dicht bij de lanceerinrichting. Terwijl men de boot benadert, gaan de checks gewoon door. Men mikt nog steeds op 13.04.
B4AjDfRIgAA7v5D
12:45: NASA werkt op dit moment een checklist af, waar essentiële zaken als weer, communicatie, staat van de raket en meer belangrijke dingen worden gecontroleerd. Enabled, roept men. En dat is goed.
12:37: Met minder dan een half uur te gaan meldt NASA dat de Delta IV Heavy haar tanks vol heeft. Bewolking is een reden tot zorg, wind is in orde.
B4AiIlsCIAAbyku
12.29: Hieronder een filmpje met het programma van vandaag. Check meteen de nieuwe looks van NASA.


12.22: De plaats van de capsule in de Delta Iv Heavy raket. Inmiddels is het T minus 42 minuten.
Orion-D4Hcutaway
12.16: Met nog 48 minuten te gaan zijn alle systemen go. De hoofdrolspeler van vandaag is de Orion-capsule. Die moet in de toekomst de Space Shuttle vervangen als het om personenvervoer naar het International Space Station gaat. In een later stadium met het mensen naar een asteroïde brengen, en over vijftien jaar naar Mars.
nasa-multi-purpose-crew-vehicle-test