Binnenland

Meld Misdaad Anoniem ingezet tegen jihadisme

04-12-2014 07:32

Moslims die vermoeden dat geradicaliseerde geloofsgenoten zich voorbereiden op jihadisme, worden opgeroepen kliklijn Meld Misdaad Anoniem te bellen. Dit meldt het AD.

Medewerkers van de kliklijn gaan het land in om meer in Rotterdam en Den Haag gesprekken te voeren met ‘sleutelfiguren’ in en om lokale moslimgemeenschappen. Dit gebeurt op verzoek van minister Opstelten, die eerder aankondigde dat er een nieuwe kliklijn zou komen. Uiteindelijk is nu besloten de al bestaande te gebruiken voor het melden van strafbare feiten van radicale moslims.

Het is de bedoeling dat alleen in concrete gevallen contact wordt opgenomen met Meld Misdaad Anoniem. “We willen nadrukkelijk niet dat mensen ons gaan vertellen dat hun buurman een baard is gaan dragen en vrouwen geen hand meer willen geven,” zegt Titus Visser van NL Confidential, het bedrijf dat de kliklijn bestiert.

“We zitten niet te wachten op suggestieve verhalen, maar richten ons op het voorkomen van strafbare feiten. Daarom gaan we eerst in gesprek met de sleutelfiguren in en om de moslimgemeenschap. Zij zien ook dingen, maar zitten in een lastige positie als het gaat om het doorgeven van informatie.” Welzijnswerkers en medewerkers van de gemeenten zullen bij de gesprekken worden betrokken.

Er is bewust niet gekozen voor een grote, wervende aanpak. “De sfeer is beladen en het gaat om een lastige thematiek,” aldus Visser. Daarom wordt gekozen voor een voorzichtige aanpak, om het melden te stimuleren.

 

Om de tipgevers op te vangen, worden de medewerkers van Meld Misdaad Anoniem getraind door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en veiligheidsdienst AIVD.