Buitenland

Politiechef in South Carolina wel vervolg voor dood zwarte man

04-12-2014 17:49

In tegenstelling tot in Ferguson en New York wordt in het Amerikaanse Eutawville, South Carolina, een blanke agent wel vervolgd voor het doden van een zwarte man. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.

Politiechef Richard Combs wordt vervolgd voor moord omdat hij in 2011 Bernard Bailey neerschoot. Bailey was naar het stadhuis van het stadje in de staat South Carolina gekomen om zijn beklag te doen over een boete die zijn dochter had gekregen. Het gesprek mondde uit in een ruzie, waarbij de politiechef uiteindelijk zijn wapen trok en Bailey twee keer in zijn borst schoot.

Combs vreesde voor zijn leven, aldus zijn advocaat. Maar de aanklagers denken dat de politieman de agressor was in het verhaal.

Ferguson

In Ferguson schoot de blanke agent Darren Wilson in augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown dood. Een jury besloot eind november dat hij niet wordt vervolgd. In New York besloot een jury woensdag dat Daniel Pantaleo vrijuit gaat, nadat hij tijdens de arrestatie van de zwarte Eric Garner een wurggreep had toegepast. Garner overleed, hoewel hij aangaf dat “hij geen lucht kreeg”.

De dood van beide zwarte mannen en de besluiten om de agenten niet te vervolgen leidden tot protesten. Vooral onder de zwarte gemeenschap leeft het gevoel dat het voornamelijk blanke politiekorps hen niet gelijk behandelt. Het wantrouwen jegens de politie wordt gevoed door de besluiten van de jury’s.

Afgelopen dinsdag werd overigens in Phoenix opnieuw een ongewapende zwarte man, een drugsdealer, doodgeschoten door een blanke agent. Die voelde zich naar eigen zeggen bedreigd.

(ANP)