Binnenland

Samsom ‘helemaal los’ tegen De Telegraaf

04-12-2014 06:54

Dagblad De Telegraaf kopt donderdag “Samsom over de rooie” op de voorpagina. De krant schrijft dat de PvdA-leider “onder de druk lijkt te bezwijken”. Hij zou woensdag tegenover De Telegraaf “helemaal los” zijn gegaan over de wijze waarop in Den Haag politiek wordt bedreven en de rol van de media daarin.

Naar verluidt hekelde de PvdA’er het Haagse ’sfeertje’, waarin het volgens hem niet meer draait om de inhoud maar om het politieke spel. Als voorbeeld noemde hij de onheilspellende verhalen die verschenen over de komende decentralisatie van de jeugdzorg. “Maar het is ALLEMAAL geregeld.”

De partijleider werd woest nadat de krant PvdA-Kamerlid Jan Vos had geconfronteerd met Samsoms uitspraken over schaliegasboringen. Samsom zei woensdag dat die “volstrekt onnodig” zijn. Ook zou Nederland “te dichtbevolkt” zijn. Eerder zei hij echter nog te geloven dat er mogelijkheden komen om veilig te boren.

Vos, die in de Tweede Kamer het woord voert op dit dossier, werd compleet verrast door die plotselinge draai. Ook coalitiepartner VVD wist van niks. Het kabinet komt pas volgend jaar zomer met een kabinetsvisie op de boringen.

Samsom staat onder grote druk om zich te profileren, nu de PvdA in de peilingen dramatisch blijft scoren. Bij herhaling is er heibel in de fractie, waar recent nog twee PvdA’ers van Turkse afkomst opstapten.