Buitenland

Belgische Koningin Fabiola overleden

05-12-2014 19:19

De Belgische Koningin Fabiola is in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel overleden, dat melden Belgische Media deze avond. Zij was de weduwe van de op 31 juli 1993 overleden koning Boudewijn.

Gezondheidsproblemen

Koningin Fabiola is 86 jaar oud geworden, zij had al langere tijd gezondheidsproblemen. De koningin had osteoporose, een ouderdomsziekte die haar botten verzwakte. Daarnaast leed ze aan zuurstoftekort in haar bloed. Volgens Belgische media was ze aan haar rolstoel gekluisterd. In juli 2013 is ze voor het laatst in het openbaar verschenen voor een mis op de sterfdag van Boudewijn.

“De gezondheidstoestand van koningin Fabiola was sinds 2009 erg verzwakt, na de longontsteking die ze toen had opgelopen”, zei een woordvoerster van het paleis tegen persbureau Belga. “De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig.”

Koningshuis

Het huwelijk van Fabiola en Boudewijn bleef kinderloos. Dat was een zware persoonlijke last die het koppel moest dragen. Fabiola kreeg meerdere miskramen.

Na het overlijden van Boudewijn volgde zijn broer Albert hem op als koning. Volgens de Belgische traditie behield Koningin Fabiola na het overlijden van haar man 1993 de titel van koningin. Albert maakte in juli 2013 als koning plaats voor zijn zoon Filip. Hij is getrouwd met koningin Mathilde. Zij hebben vier kinderen: de prinsessen Elisabeth en Eléonore en de prinsen Gabriël en Emmanuel.

Twitter

“Met zeer grote droefheid melden we het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola vanavond in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel.”, zo meldt het Twitteraccount van het Belgische koninklijk huis.

(TPO/ANP)