Binnenland

Boxmeer blijft veroordeelde illegaal steunen

05-12-2014 08:51

Een illegale Armeniër die door de gemeente Boxmeer met een maandelijkse bijdrage wordt gesteund is een paar jaar geleden veroordeeld voor geweld tegen een politieagent. De gemeente wist dat niet maar het is ook geen reden om de bijzondere financiële steun aan de Armeniër en zijn gezin te heroverwegen, liet burgemeester Karel van Soest vrijdag weten.

Het gezin moet Nederland verlaten omdat de 31-jarige Armeniër Hovsep Khachatryan heeft opgebiecht dat hij bij aankomst in Nederland vijftien jaar geleden heeft gelogen over zijn ware identiteit. Zijn verblijfsvergunning werd daarom ingetrokken. De zaak houdt Boxmeer bezig. Er werden in de Brabantse plaats zevenhonderd handtekeningen opgehaald voor het geïntegreerde gezin met twee jonge kinderen.

Hovsep Khachahtryan verloor zijn baan omdat hij nu illegaal in Nederland is. Tegen de regels in gaf de gemeente hem eerst een uitkering. Nu krijgt hij van de gemeente nog 1250 euro per maand. Zijn zaak kreeg naar aanleiding van de discussie over bed, bad en brood voor illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers de laatste tijd weer extra aandacht.

De veroordeling kwam donderdag aan het licht tijdens de behandeling van het beroep tegen uitzetting bij de rechtbank in Den Bosch. Khachatryan erkent dat hij na een feestje met een slok een woordenwisseling kreeg met een agent en een klap uitdeelde. Hij werd veroordeeld tot een taakstraf.

De veroordeling heeft meegespeeld bij de persoonlijke beslissing van staatssecretaris Fred Teeven om te volharden in uitzetting van de Armeniër en zijn gezin, aldus de Immigratie- en Naturalisatiedienst. ,,De zaak is tamelijk uniek. Makkelijk was het niet, maar het antwoord blijft nee.”

De gemeente Boxmeer wist dat er belangrijke redenen waren om de verblijfsvergunning niet terug te geven maar kende die niet precies. ,,Voor ons verandert er niks. We helpen het gezin zo lang het kan”, aldus een woordvoerster.

Khachatryan meent dat de staatssecretaris de oude veroordeling nu misbruikt. Het was destijds geen reden om zijn verblijfsvergunning af te pakken. ,,Het had niet mogen gebeuren, maar ik ben niet gevaarlijk”, zegt hij.

Anp