De vergeten liedjes van de Top 2000

07-12-2014 18:54

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt cultprinses Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.


Naast oude rock en soul is er in deze rubriek sporadisch ruimte voor andere genre’s. Een artiest uit een totaal ander genre dat voor de generaties na mij waarschijnlijk op vergeten staat, is Aaliyah. De R&B-zangeres die op 25 augustus 2001 overleed in een tragisch vliegtuigongeluk.

Ik denk dat Aaliyah de eerste beroemdheid is die ik me kan herinneren die overleed. Niet snel daarna volgde Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Twee totaal andere mensen, maar alledrie hebben ze best wat indruk gemaakt. Van zowel Pim als Theo is het duidelijk dat het opzet is geweest, maar dat de omstandigheden van Aaliyah ook troebel waren, kwam ik laatst pas achter.

Vliegtuigcrash

Aaliyah zou in augustus de clip opnemen voor Rock The Boat. De video zou in Florida geschoten worden, maar door het slechte weer besloot de regisseur de opnames naar de Bahama’s te verplaatsen. Het vervoer was uiteraard geen regulier lijnvliegtuig, maar een klein vliegtuigje dat haar naar Miami zou brengen. Kort na het opstijgen, stortte het vliegtuig neer. Aaliyah was op slag dood, haar lijfwacht is nog naar het ziekenhuis gebracht maar overleed later ook. De piloot en een aantal van haar collega’s overleefde de crash ook niet.

Een tragisch vliegtuigongeluk, dacht ik toen mijn zus het nieuws me vertelde. Maar dat blijkt niet helemaal waar. De piloot bleek geen toestemming en opleiding te hebben om het betreffende vliegtuig te besturen. Dat zou natuurlijk goed kunnen gaan, ware het niet dat de piloot alcohol en drugs in zijn lichaam had én negen personen vervoerde, waar het kleine vliegtuigje niet geschikt voor was. Drie omstandigheden die tot het fatale ongeluk hebben geleid.

Bijzonder verhaal

Een kleine drie maanden naar haar overlijden, is het nummer More Than A Woman uitgebracht. Tevens het nummer dat ze het laatste live zong, precies een maand voor haar overlijden bij The Tonight Show with Jay Leno. Haar zoete stem op vrij harde beats, “street but sweet”, noemt ze dat zelf. More Than A Woman is daar een typisch voorbeeld van.

More Than A Woman reflecteert zowel de zero’s mooi als dat het een tijdloos nummer is. Een Ariana Grande had het nummer vandaag ook uit kunnen brengen, ondanks dat R&B zich flink heeft ontwikkeld de afgelopen tien jaar. De synth’s klinken anders, de beats zijn harder en sneller, maar toch blijft More Than A Woman elke keer als een nieuw nummer klinken. Het nummer spreekt zowel van een sterke, onafhankelijke vrouw als een vrouw die bemind en verleid wil worden. Een thema dat actueler is dan ooit, en waarschijnlijk ook nog lang een issue zal blijven.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Vind deze rubriek dan meteen even leuk op Facebook.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.