Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Vertrouwen in Samsom laagste sinds aantreden

07-12-2014 09:45

Zowel VVD als PvdA zakken 1 weg naar resp. 20 en 11 zetels.  Met 31 zetels staan die twee partijen nu 10 zetels lager dan 2 maanden geleden. Groen Links stijgt naar 9 zetels en is duidelijk op de weg terug. Het is de hoogste score in 3 jaar.

peiling-2014-12-07

Vertrouwen in Samsom

 
In het verslag van vandaag (pdf) wordt dieper ingegaan op de positie van Samsom en die van de PvdA.

Eind 2012, twee maanden na het aantreden van het kabinet VVD-PvdA, was het vertrouwen in Premier Rutte fors gedaald, maar scoorde Samsom nog wel het hoogst. 5,6 bij alle kiezers en 7,5 bij de PvdA-kiezers. Daarna ging het echter snel bergafwaarts.  De eerste maanden van 2013 keerden met name de oude kiezers zich af van de PvdA en Samsom (en haalde 50PLUS in de peilingen zelfs 18 zetels). In de aanloop naar de eerste begroting van het kabinet VVD-PvdA daalden de PvdA en Samsom verder. In augustus 2013 stond de PvdA op 13 zetels en scoorde Samsom onder alle kiezers een vertrouwen van 3,9 en bij de PvdA-kiezers 5,0.

De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen van de PvdA (rond de 10 procent) waren de slechtste ooit en een bevestiging van die slechte scores in de peilingen.
In de laatste paar maanden is die slechte positie van de PvdA en Samsom alleen maar verder verzwakt. De PvdA staat nu op 11 zetels en Samsom scoort 3,5 onder alle kiezers en 4,4 onder de PvdA-kiezers.

Positie PvdA

Steeds als de PvdA als tweede partij aan een regering meedoet (1981, 1989, 2006, 2012) doet de PvdA het slecht tot zeer slecht in de peilingen. Ik denk dat dit komt doordat de PvdA dan medeverantwoordelijk is voor maatregelen waar ze als ze dan in de oppositie hadden gezeten, waarschijnlijk tegen hadden gestemd.

Misschien is het daarom in retrospectief onverstandig geweest van Samsom om als fractievoorzitter in de Kamer te blijven en niet als vice-premier in de regering te stappen. Als fractievoorzitter zit hij over alle maatregelen van het kabinet voortdurend in het schootsveld, terwijl dat als minister minder zou geweest zijn en de PvdA-fractievoorzitter van de Tweede Kamer meer de bliksemafleider was geweest.   

Kabinetsperiode

Op dit moment hoopt 35 procent dat de regering de rit uitzit en 34 procent dat dit ook echt zal gebeuren. Het meest positief zijn de D66-kiezers (56 procent hoopt dat het kabinet de rit uitzit).  Van de VVD-kiezer hoopt 49 procent dat het kabinet de rit uitzit en 41 procent van de PvdA-kiezers.
                                                                             
De verkiezingen over ruim 3 maanden kunnen op veel manieren een bepalende rol gaan spelen bij de politieke situatie in Nederland in de jaren erna. De meerderheden die dan in de Eerste Kamer te vormen zijn zullen richtinggevend zijn bij de samenstelling van de regering of regeringen tot het jaar 2019.