Achtergrond

KNVB viert 125e verjaardag op verkeerde dag

08-12-2014 14:16

De KNVB viert vandaag haar 125e verjaardag. Daarvoor is een speciale jubileumsite gebouwd, die kort ingaat op de bron van deze feestelijke gebeurtenis: ‘1889, Café Neuf in Haarlem. Pim Mulier roept een aantal vertegenwoordigers van verenigingen bij elkaar. Op 8 december van dat jaar is de oprichting van de Nederlandse Voetbal- en Atletischen bond een feit.’

Deze NV&AB was de voorloper van de huidige KNVB, waarbij met name sportpionier Mulier een belangrijke rol speelde. Dat was dan ook de reden dat de eerste bijeenkomst in Haarlem was, de stad waarin hij zelf woonde. Alleen was die eerste vergadering niet op 8 december 1889, maar al op 17 november – precies drie weken eerder!

De notulen van die eerste bijeenkomst staan op de website van het Nationaal Archief en laten aan duidelijkheid weinig te wensen over:

knvb notulen

Rond de tafel zaten vijftien mannen, onder wie dagvoorzitter Mulier, Pieter Drooglever Fortuijn (de latere burgemeester van Rotterdam) en Herman Gorter, de schrijver van Mei. Om elf uur in de ochtend opende Mulier de bijeenkomst en vroeg meteen of er iemand was met bezwaren tegen de oprichting van de voetbalbond. ‘Niemand vraagt echter het woord, zoodat de Bond dus zal worden geconstitueerd.’ De oprichting van de Voetbalbond was daarmee een feit.

Aan het eind van de bijeenkomst spraken de aanwezigen nog eenmaal over het historische karakter: ‘De Voetbal-bond is dus nu opgericht. Mogen de Nederlandsche Voetbal-Clubs inzien, dat een leidend lichaam noodzakelijk is en mogen zij, nu de financieele lasten voor de clubs op een zoo laag mogelijk bedrag zijn vastgesteld, zich door niets meer laten weerhouden, om aan den Bond gedurende zijn eerste levensjaar een krachtig optreden te verzekeren.’

Niet Haarlem maar Den Haag

Daarna gingen de voetbalheren uiteen om elkaar op 8 december 1889 voor de tweede keer te treffen – vandaag dus precies 125 jaar geleden. Niet in Haarlem, zoals de KNVB op de jubileumsite schrijft, maar in het Haagse café Central. Daar werden de reglementen en het eerste bestuur vastgesteld, met de meeste stemmen voor Mulier. ‘De heer Mulier, die eerst het presidium niet op zich wilde nemen, zwicht voor den aandrang der vergadering en verklaart onder luid applaus, dat hij het presidentschap aanvaardt.’

Door deze notulen blijft er maar één conclusie mogelijk: de daadwerkelijke oprichting van de Voetbalbond was op 17 november 1889, waarna reglementen en bestuur op 8 december 1889 werden geregeld. De KNVB is dus ouder dan ze zelf denkt.

NOC*NSF vierde eeuwfeest vijf jaar te laat

Het gebeurt overigens vaker dat clubs en bonden niet exact weten wanneer ze precies zijn opgericht. NOC*NSF bijvoorbeeld vierde op 11 september 2012 het eeuwfeest, maar die organisatie was daarmee vijf jaar (!) te laat. Na uitgebreid bronnenonderzoek toonde ik in 2012 aan dat het Nederlands Olympisch Comité zich al op 14 december 1907 had opgericht. En dat gebeurde niet bepaald onopgemerkt, want prins Hendrik – de man van koningin Wilhelmina – aanvaardde vier maanden later al het ere-voorzitterschap van de koepel.