Weten & Tech

Marsrover Curiosity vindt enorm opgedroogd meer

08-12-2014 20:24

Na een reis van acht kilometer sinds haar landing in 2012 heeft Curiosity een gebied dat gedomineerd werd door opgedroogde rivieren verlaten. Het bevindt zich nu aan de grens van een opgedroogd meer.

Mount Sharp bevindt zich op de bodem van de Gale krater en heeft zich miljarden jaren geleden gevormd. Afzettingsgesteente lijkt nu aan te tonen dat de berg zich heeft gevormd aan de hand van sediment, rivierdelta’s en – nadat het is opgedroogd – de Martiaanse wind.

Volgens NASA bestond vloeibaar water zelfs in droge perioden als grondwater, om in een nieuwe natte periode weer aan de oppervlakte te komen. Alles bij elkaar heeft het voortdurend veranderende landschap vol meren, rivieren en woestijnen langdurig voor een bewoonbare omgeving gezorgd.

Al eerder toonde Curiosity aan dat er ooit stromend water was op Mars. Het hoofddoel van de expeditie was het aantonen van omstandigheden die leven mogelijk maakten. Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn, is het inmiddels zeker dat die omstandigheden er waren. Meer details heeft NASA. Hieronder het ondersteunende beeld.

sedi1 Dik en gelaagde rotsen, die typerend zijn voor afzettingsgesteenten zoals die afgezet worden door een langzaam stromende rivier in een meer.

pia19068-figa-gupta-2_mcam02310rsb_wscaleZelfde verhaal met een aardig extra weetje: behalve dat dit afzettingsgesteenten zijn, zijn deze stenen tijdens verschillende perioden van natheid afgezet.

pia19075-figa_grotz-2_0792ml03455rsb_sc Close-up van de afzettingen

gale-crater-lake-670x440-141208Artist impression van het meer, miljoenen jaren geleden.

r1364842_19210356Curiosity nam ook een selfie vanaf de bodem van het meer. Rechts op de achtergrond de berg uit het bovenstaande verhaal.