Binnenland

Ruim 40 procent ambulanceritten onnodig

09-12-2014 06:46

Ruim 40 procent van de ambulanceritten na een 112-melding blijkt niet nodig te zijn. Achteraf hadden die patiënten makkelijk met de huisarts of ‘zelfzorg’ afgekund. Dat blijkt uit onderzoek van de IQ Healthcare van het Radboudumc in Nijmegen, aldus het AD.

Zo werd een ambulance naar een man gestuurd die van zijn fiets was gevallen en een snijwond aan zijn hoofd had opgelopen. Een huisarts had dat wondje prima zelf kunnen hechten.

Het is voor het eerst dat dergelijk onderzoek in Nederland is gedaan. De aanleiding was dat zowel ambulancepersoneel als huisartsen het idee hadden dat ze regelmatig elkaars werk doen.

De onderzoekers hebben geen duidelijke oorzaak kunnen vinden voor het hoge percentage onnodige ambulanceritten. “Van burgers kun je niet verwachten dat zij de situatie altijd goed kunnen inschatten,” stelt onderzoeker Marleen Smits. “En de centralist heeft slechts 2 minuten de tijd om te bepalen of een ambulance noodzakelijk is. Bij twijfel wordt dan toch een ambulance of een motor gestuurd.”