Binnenland

‘Liquidatiegolf nog niet voorbij’

10-12-2014 07:05

In de afgelopen twee jaar zijn bij de voortdurende liquidatiegolf in Amsterdam al vijftien doden gevallen, maar volgens de politie is de liquidatiereeks in de hoofdstad nog lang niet voorbij. Dat zeggen politiechef Pim Jansonius en officier van justitie Jeroen van Berkel van het ‘anti-liquidatieteam’ in een interview in De Telegraaf.

Het tweetal vreest dat er geen enkele rem zit op het geweld binnen de zogenoemde Mocro-maffia. “Het gaat volgens ons al lang niet meer om een partij verdwenen cocaïne”, stellen Jansonius en Van Berkel. “Het gaat soms om paranoïde gedrag van kopstukken, die denken dat ze op een dodenlijst staan en daarom maar kiezen voor de vlucht vooruit. Zelf hun vermeende vijand liquideren dus.”

De politie wil de Mocro-maffia de komende tijd vooral verstoren door lounges, coffeeshops en malafide horeca binnen te vallen. Beloven dat het moorden stopt doen politie en het OM echter niet. De daders zijn vaak lastig te vinden, omdat de sporen uitgewist worden door bijvoorbeeld de vluchtauto’s i brand te steken, aldus Jansonius. Ook zouden verdachten, familie en vrienden van de slachtoffers “een zeer lage bereidheid tot medewerking” hebben. Jansonius: “Veel slachtoffers komen uit het milieu. Vrijwel niemand durft iets te verklaren.”