Bladen

Donderdagmegabonusquote: Nausicaa Marbe op Jalta.nl

11-12-2014 20:31

“Toen in de vroege jaren negentig het prille RTL ook journaaluitzendingen ging maken, viel iets op: het kon nog beter, het kon vooral anders. Minder moraliserend, minder sturend en, zo bleek door dit nieuwe vergelijkingsmateriaal, ook minder voorzichtig en afschermend. Minder maatwerk voor het ‘progressieve’ gedachtengoed van NOS en de VARA, die inmiddels in NOVA de krachten hadden gebundeld. RTL liet zien dat er kanten aan verhalen zaten die de publieke omroep niet uitzond. Soms waren dat minieme nuanceverschillen die toch relevant bleken voor de betekenis van het nieuws.

“Nieuwsuur: de ene keer loopt een serviel onkritische Twan Huys op het strand van IJmuiden naast de antiglobaliseringsideologe Naomi Klein die beweert dat dat strand binnen twintig jaar zal verdwijnen. Twan knikt gewillig mee in plaats van te vragen uit welke glazen bol die voorspelling komt. Maar hetzelfde programma laat Saskia Dekkers in korte, cultuurkritische reisreportages uitstekend de vinger leggen op de zere plekken van de Europese Unie. Een verwarrende willekeur. 

“Ik neem via de publieke omroep de journalistieke verloedering en de groeiende journalistieke desinteresse waar. De luiheid. De Jan Salie-geest. 

“Waarom denk ik dan toch aan een linkse handicap of remmende werking bij het NOS-journaal en bij Nieuwsuur? Omdat in de selectie van het nieuws en de behandeling ervan sporen van de aloude politiek correcte angsten te bespeuren zijn. Bij Twan Huys kan een islamistische haatbaard met de meest idiote beweringen wegkomen: misschien is dat sensatiezucht, misschien ook het onvermogen of pertinente onwil van Huys om met gezond verstand te interviewen en die radicale achterlijkheid te kijk te zetten.

“Tegelijk kun je aan zo’n recente blunder als de uitzending over de ‘gewone moslim’ in Nederland, waarbij verslaggever Jan Eikelboom in de open armen van de Moslimbroederschap belandde en dat niet door had, aflezen hoe groot de onkunde bij Nieuwsuur over islamisering in Nederland is.

“Onder ‘breed’, verstaat Marcel Gelauff kennelijk een aanpassing aan het laagste intelligentieniveau, waar alles simpel, liefst onbevraagd en zonder te veel logische stappen gebracht moet worden.”

 

Een kleine selectie citaten uit een longread die bol staat van dergelijke sappige maar vlijmscherpe observaties. Geschreven door Nausicaa Marbe op Jalta.nl. Ja, had u nu maar een abonnement zodat u het hele artikel kunt lezen…