Leven

Mode: De holiday collecties

11-12-2014 12:56

Sinterklaas is voorbij en nu kunnen we ons vol storten op alle kerstfeestjes en borrels die deze december voorbij komen. Wat trek je dit jaar aan gedurende de enige maand van het jaar waarbij je zonder gêne all out kunt gaan met glitters en pailletten?

Zelfspot

Om te beginnen is de holiday collection van H&M dames dit jaar weer erg gericht op shiny materialen en véél pailletten. Zwarte stoffen voeren de boventoon en kobaltblauw (alhoewel niet echt een modekleur dit najaar behalve bij Claudia Sträter) komt ook weer terug. Mooi en verrassend is de ecrukleurige pantalon en bijpassend smokingjasje dit jaar, hoewel niet echt aan te raden voor een avondje kokkerellen.

De herencollectie is vooral gericht op smokings die je voor een zacht prijsje zelf kunt samenstellen. Veel slimfitmodellen komen voorbij met wollen of shiny materialen. Voor degenen met iets meer zelfspot, zijn er ook van die koddige kersttruien verkrijgbaar die doen denken aan de kerstscène in Bridget Jones Diary. Meer merken halen trouwens grapjes uit met afbeeldingen van rendieren en sneeuwpoppen voor deze kerst.

Opvallende jumpsuits

ZARA komt met de “Party Edit” collectie voor dames. En alhoewel ZARA altijd snel de catwalktrends weet te vertalen naar haar eigen collecties, valt het dit jaar een beetje tegen. Kleur is bij ZARA bijna nooit te vinden, dus vooral weer veel zwart en af en toe gouden of witte accenten. Zwart is op zich prima, maar toch hadden we op íets meer gehoopt. Opvallend qua model zijn de jumpsuits dit jaar, er is zelfs eentje met uitlopende pijpen. Hopelijk is dit geen voorproefje voor volgend voorjaar, aangezien net heel Nederland comfortabel was met skinny jeans. Mocht je voor een Black Tie party nog een lange jurk zoeken, dan heeft ZARA een mooi model met laag uitgesneden rug voor minder dan €30,-.

De “Evening” collectie voor heren is iets specialer dan die van de damescollectie. De subtiele details zoals veloursmaterialen of satijnen revers geven net een beetje extra glam aan de toch wel vrij basic collectie.

Opvallende prints

WE Fashion voor dames heeft de “Holiday Dress Up” collectie. De collectie bestaat uit veel jurkjes met opvallende prints (zelfs eentje met panterprint), een paar nachtblauwe items met een overdaad aan pailletten en wat kokerrokjes.

Qua herencollectie “Holiday Looks” gaat WE de kant op van ZARA. Er zijn veel slim fit modellen te vinden en ook details als opvallende revers en shiny stoffen voeren de boventoon. Toch is WE de enige dit jaar met mooie gilets en bijpassende blazers.

Niet al te gek

De feestcollecties zijn mooi, maar toch ontbreekt de wauwfactor, het gevoel van “Yes! Dat heb ik nog niet en móet ik nu kopen”. Of misschien is dat het juist en zoeken we teveel naar iets wat we nog niet in de kast hebben hangen… In dat geval kun je nog gewoon in je eigen kast shoppen en dat van je afgegooide item met pailletjes van de bodem van je kledingkast opvissen. Want behalve een bijzonder hipsteritem in de ZARA collectie (de van imitatiebont gemaakte kol) wordt het helaas deze kerst niet veel gekker dan dat.

Beeld: Shutterstock