Weten & Tech

Nu wel echte kleurenfoto van Rosetta’s komeet

15-12-2014 12:15

Vorige week brak het nieuws met de eerste kleurenfoto van komeet 67P. Dat was een belangrijke breek omdat de kleuren totaal anders waren dan verwacht. Nu blijkt er sprake van iets vreemds.

Hoewel de foto op instigatie van European Space Agency (ESA) naar buiten werd gebracht, blijken de kleuren op de foto onjuist. De foto werd gepubliceerd als reclame voor een belangrijk Amerikaans wetenschappelijk congres. ThePostOnline heeft ESA naar het hoe en waarom gevraagd. Later deze week, als het congres begonnen is komt men met een reactie.

Ondertussen tonen we de foto zoals de werkelijkheid is. De komeet lijkt op eerdere kiekjes die in zwart wit gemaakt zijn. De foto is opgebouwd uit informatie die is geleverd door achtereenvolgens rode, groene en blauwe filters op een zwart wit camera te plaatsen. Omdat de komeet ondertussen om haar as draaide, werden die foto’s steeds vanuit een iets andere positie genomen. Om de boel scherp te krijgen is nogal wat computertijd noodzakelijk. De eerste conclusie die uit de kleurenfoto kan worden getrokken is dat de komeet verrassend homogeen van samenstelling is.

Hieronder de foto. Zoeken wij nog even uit waarom die eerste rood was.

komeet13