Weten & Tech

NASA laat nieuwe Marslander vliegen en landen

16-12-2014 12:21

Morpheus kennen we natuurlijk uit de Griekse mythologie als de god van de dromen. En omdat NASA nu eenmaal naar Mars wil, ligt diezelfde naam voor haar lander voor de hand. Nadat begin deze maand de personeelsruimte voor een reis naar de rode planeet werd getest, rondde men deze week de tests voor de lander af.

Tijdens vorige tests lukte het niet om de lander zelfstandig te laten vliegen. Nu lukte dat met behulp van haar lasergeleide navigatiesysteem wel. Het toestel steeg op, vloog net geen 400 meter en bereikte een hoogte van 250 meter om te landen op een nagemaakt maanlandschap. Dat alles in een tijd van 97 seconden.
Preping_Morpheus_Lander
Project Morpheus is bedoeld om een lander op eigen gelegenheid te laten landen, waarbij het alle mogelijke gevaren onderkent en een veilige plaats uitzoekt. Na een reeks (vlucht)experimenten met zeer wisselend resultaat was men gisteren zeker van de zaak. ‘Rely on your training and let’s make some history,’ sprak de vluchtleiding voor de tekst. Dat gebeurde. Project Morpheus gaat nu een fase in van analyse van de vluchtgegevens, op weg naar een landing op Mars, een asteroïde of de maan.
testjedio
Hieronder beeld van de test: