Buitenland

Britse politie zegt sorry voor misbruikzaak Savile

18-12-2014 07:28

De Britse politie heeft excuses aangeboden aan misbruikslachtoffers van oud-BBC-presentator Jimmy Savile. Er waren verschillende kansen om hem en een vriend van hem aan te klagen toen ze nog leefden, maar door “fouten binnen de organisatie” is dat niet gebeurd.

Savile kwam na zijn dood in 2011 in opspraak toen bleek dat de befaamde presentator van onder meer Top Of The Pops kinderen had misbruikt. De voormalig dj wordt ervan verdacht in ruim 50 jaar tijd honderden slachtoffers te hebben gemaakt in onder meer Britse ziekenhuizen, scholen en bij kinderen thuis. Ook zou hij zich aan minderjarige meisjes die zijn show bezochten hebben vergrepen.

De politie in North Yorkshire zegt dat de aanklachten van 35 slachtoffers nooit naar het Britse Openbaar Ministerie zijn gestuurd. Het gaat om zaken die zich zouden hebben afgespeeld tussen 1958 en 1998. “Er zou van de 35 slachtoffers genoeg bewijs zijn geweest voor het OM om een onderzoek te starten en beide mannen strafrechtelijk te vervolgen”, aldus politiecommissaris Paul Kennedy, schrijven Britse media donderdag.

Anp/TPO