Opinie

Demonisering van gematigde Pegida-demonstranten in volle gang

23-12-2014 09:54

Maandag nog wist EenVandaag (publieke omroep) te melden dat de Duitse protestbeweging Pegida redelijk gematigd is en niet bepaald extreem-rechts of racistisch, maar kennelijk was dat voor het ANP niet het gewenste frame (veel te objectief natuurlijk). In een update van het eerder maandagavond verschenen ANP-nieuwsbericht Tienduizenden Duitsers betogen om islam, werd middels traditionele Nederlandse, subjectieve, pré-Janmaatiaanse journalistiek demonisering gepoogd de demonstranten van Pegida in een zo fout en smerig mogelijk misdadig kader te framen.

Zo werd aan de vermelding dat de demonstranten ‘kritische journalisten uitmaakten voor leugenaar en landverrader’ door de dienstdoende ANP-redacteur de zin “zoals al tijdens de Hitler-dictatuur gebeurde” toegevoegd.

Dit om toch maar vooral aan te geven dat uitsluitend rechtse bruinhemden en fascisten wel eens boos zijn op journalisten en dat als van de 17.500 gematigde demonstrerende Duitsers een enkeling ‘landverrader’ naar een journalist roept, Hitler in principe weer terug is van weggeweest. Tussen de duizenden ‘verdraagzame’ Pegida-tegendemonstranten in diverse andere Duitse steden zat ongetwijfeld geen énkele demonstrant die ooit zoiets zou roepen naar een journalist. Zulks gebeurde namelijk alleen in de nazi-tijd, nietwaar?

Duitse demoniserende politici

Overigens is het niet alleen de journalistiek die op klassieke en traditionele wijze probeert de boze Duitse burger als bruinhemd weg te zetten. Met name Duitse politici, bondskanselier Angela Merkel (president van álle Duitsers) voorop, doen er alles aan de Pegida-demonstranten weg te zetten als onfrisse, gevaarlijke, xenofobe racisten.

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder (SPD, de Duitse versie van de PvdA) bijvoorbeeld wil nu een ‘opstand der fatsoenlijken’ tegen de Pegida-demonstraties om te “demonstreren tegen vreemdelingenhaat en antisemitisme”.
Waarmee de wereld meteen een heel stuk overzichtelijker is geworden: je hebt Duitsers die bang zijn voor islamisering en kritisch zijn over het vreemdelingenbeleid (onfatsoenlijk) en je hebt Duitsers die daar niets van zeggen (fatsoenlijk).

Zaaien en oogsten

Dat ‘antisemitisme’ tegenwoordig vooral een probleem lijkt te zijn van die extremistische islam waar de Pegida-demonstranten zo tegen zijn, zal er voor herr Schröder niet zoveel toe doen. Hij is tenslotte ‘fatsoenlijk’, wat wil je nog meer?

Of al deze journalisten en politici wel eens hebben nagedacht over het antwoord op de vraag ‘waar komen al deze boze burgers toch ineens vandaan?’ kunnen we kort zijn: neen. Nog nooit.
Hadden ze dat wel dan waren ze inmiddels tot de conclusie gekomen dat die burgers vooral boos zijn omdat ze het gevoel hebben hun angsten en zorgen niet te kunnen delen omdat ze dan als ‘onfatsoenlijk’ worden weggezet. Of door het Nederlandse ANP als stiekeme aanhanger van Hitler.

Wat dat betreft kunnen die journalisten en politici van één ding zeker zijn: hoe harder ze ‘onfatsoenlijk!’ roepen, hoe meer Duitsers (50 procent and counting) sympathie voelen voor de Pegida-beweging.

Iets met zaaien en oogsten. Hee, weet je wie ook zaaide en oogstte?