TPO Talk

Ik spaar, dus ik lever in..?

23-12-2014 08:48

Sparen heeft al van kinds af aan iets magisch. We stopten muntjes in een groot roze spaarvarken en voelden regelmatig hoe zwaar die was. Als er echt geen enkel muntstuk of briefpapiertje bij kon, dan begon de pret pas echt. Met een grote hamer mocht je het arme beest een genadeloze klap geven.

Je geld moest je vervolgens onder de stoelen en banken vandaan halen, maar dat maakte het des te spannender. Hoeveel zou je gespaard hebben? En hoe trots was je als je met al dat geld richting de bank ging en je vader deed er nog wat bij om het bedrag rond te maken?

Spaarrente richting 1 procent

Jarenlang hebben de banken deze “vaderrol” uitstekend ingevuld en ontvingen we voor ons spaargeld een goede, passende rente. Sparen loonde, zowel voor de bank als voor jezelf. Mooie herinneringen, maar helaas geen absolute waarheid meer. De rente op de gemiddelde spaarrekening blijft maar dalen en ligt inmiddels vaak niet ver boven de 1%. Een aantal grootbanken biedt al spaarrekeningen aan tegen een rente van 1,05%. Een lagere rente dan ooit.

Frijters Knab bank dienstverlener klant tariefsverhoging

Inflatie en belasting samen meer dan de rente

Een lagere rente op je spaarrekening zou in principe niet dramatisch zijn. Een beetje groei is ook groei, zou je denken. Ware het niet dat de inflatie en de 1,2% vermogensbelasting die spaarders met een spaarbedrag boven de € 20.000 moeten betalen, samen hoger zijn dan de rente die je krijgt. Dit betekent concreet dat je, zeker als je meer dan € 20.000 spaargeld hebt, maandelijks geld verliest in plaats van spaart. Terwijl je het idee hebt dat je een potje opbouwt voor later, raak je dus periodiek een beetje van je eigen kapitaal kwijt.

Vaste, hogere rente met Deposito sparen

Een manier van sparen die vrij onbekend is, maar wél lonend kan zijn, is deposito sparen. Omdat je bij een deposito je geld voor een langere tijd vastzet, ontvang je hier doorgaans een hogere rente over. Dat verschil lijkt wellicht klein (bij Knab met een looptijd van 4 jaar 0,35% hoger dan de vrij opneembare spaarrekening). Maar een bijkomend voordeel is dat de rente in de periode van je deposito vaststaat, en dus niet naar beneden kan gaan.

Met de constante rentedaling van de afgelopen tijd in gedachten,  is het wellicht zo gek nog niet om een deel van je geld voor een langere periode vast te zetten. Kijk bijvoorbeeld eens rond op Homefinance voor een selectie deposito spaarrekeningen.

Komt het nog goed met de spaarrente?

Je zou natuurlijk graag in de toekomst willen kijken. Maar helaas is het moeilijk in te schatten wat er met de rente zal gebeuren. Knab vindt het belangrijk om haar klanten een aantrekkelijke, constante rente te bieden (waar we recentelijk ook een award voor hebben gewonnen). Maar ook wij zijn afhankelijk van het beleid van de Economische Centrale Bank en de ontwikkeling van onze balans. En dat hangt weer af van de hoe de inflatie zich ontwikkelt, de Europese economie verder aantrekt en of we voldoende mogelijkheden in de markt vinden om jouw geld op een goede manier weer uit te lenen.

Het ziet ernaar uit dat de rentes voorlopig laag zullen blijven. De vanzelfsprekendheid dat je geld vanzelf groeit als je het maar op een spaarrekening zet gaat helaas niet meer op. Gelukkig is de magie van sparen in een ouderwets spaarvarken voor veel kinderen onveranderd. Hoewel het serieuze sparen natuurlijk online gebeurt.

Update

De Flexibele Spaarrekening van Knab is afgelopen weekend door Spaarinformatie.nl bekroond met het Gouden Spaarvarken. Deze prijs is uitgereikt omdat de spaarrekening van Knab gedurende het jaar 2014 de hoogste rente bood.