Binnenland

Rouvoet: Vrije artsenkeuze alsnog inperken

24-12-2014 08:36

Wil de politiek iets doen aan de stijgende kosten in de zorg, zal de vrije artsenkeuze alsnog moeten worden ingeperkt. Dit zegt de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet in een vraaggesprek met NU.nl.

Vorige week sneuvelde het wetsvoorstel van minister Schippers om de beperking van de vrije artsenkeuze te regelen. De minister dient het voorstel nu opnieuw in, maar het is nog maar de vraag of het er dit maal wel doorheen komt.

Volgens Rouvoet is nu de politiek aan zet. “Het is belangrijk dat de zorgverzekeraars van de politiek instrumenten in handen krijgen om de kosten in de zorg te beteugelen.” Hij stelt dat Den Haag, als dit instrument er niet komt, op zoek moet naar andere middelen om de stijgende kosten in de zorg te remmen. Dat zou betekenen dat het eigen risico omhoog moet of dat het basispakket wordt uitgekleed, aldus Rouvoet.

SP-Kamerlid Renske Leijten stelt in een reactie het ongehoord te vinden dat de zorgverzekeraars zo’n druk op het parlement leggen. “Wat is dit voor machtsmiddel?” Volgens Leijten kunnen de 1 miljard euro aan bezuiniginge voor een groot deel gehaald worden uit reclamekosten die de concurrerende zorgverzekeraars maken.