Binnenland

Terreurverdachten in hongerstaking

24-12-2014 07:42

De vier terreurverdachten die op de speciale terrorismeafdeling in Vught zitten, zijn in hongerstaking gegaan. Dit meldt het AD. Het viertal eist versoepeling van het strenge regime.

Het kwartet wil meer tijd buiten de cel doorbrengen, vaker kunnen bellen en meer psychische ondersteuning, laten zij weten via advocaat André Seebregts. Ook eisen de vier een einde aan de in hun ogen even vernederende als onzinnige visitaties die zij moeten ondergaan als zij bezoek hebben ontvangen. Ook willen ze hun echtgenotes en kinderen mogen knuffelen en kussen. Het regime op de terroristenafdeling staat alleen een handdruk toe.

De vier hongerstakers zijn Amsterdammer Mohammed B., die wordt verdacht van het beramen van een aanslag op politieagenten, de Arnhemmers Hardi N. en Adil C. die volgens justitie naar Syrië wilden gaan en ronselverdachte Azzedine C. alias Abou Moussa.

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft laten weten dat het “regime op een terroristenafdeling nu eenmaal is wat het is”. “We gaan dat niet zomaar bijstellen.” Wel zegt hij dat klachten van gedetineerden ‘altijd serieus worden genomen’.