Buitenland

IS interviewt gevangen Jordaanse piloot

30-12-2014 06:52

Terreurgroep IS heeft een interview gepubliceerd met de Jordaanse straaljagerpiloot die vorige week woensdag werd ontvoerd door IS-strijders.

IS publiceert elke maand een Engelstalig onlinetijdschrift, Dabiq. In de zesde editie is het interview met de 26-jarige luchtmachtpiloot te lezen. die onder meer vertelt dat zijn toestel werd geraakt door een raket.

“Ik hoorde en voelde hoe ik werd geraakt. De piloot van het toestel dat met mij mee vloog, zei dat ik was geraakt en dat er vuur uit een van de motoren kwam.” De piloot gebruikte zijn schietstoel en belandde in een rivier. Uiteindelijk werd hij gepakt door IS-strijders.

Het interview eindigt met de vraag: “Weet je wat Islamitische Staat met je zal doen?”, waarop de piloot antwoord dat hij zal worden vermoord.

Bij het artikel staan verschillende foto’s van de piloot. Zo is hij te zien in een oranje overall en is er een foto van een pasje waarop te zien is dat hij voor de Jordaanse luchtmacht werkt.

De straaljager van de Jordaanse luchtmacht werd boven Syrië neergehaald. Het toestel stortte neer boven het IS-bolwerk al Raqqa. De piloot vocht namens Jordanië mee in de internationale coalitie die IS bombardeert in Syrië en Irak.

Het lijkt erop dat ook de Britse gijzelaar John Cantlie wederom een artikel heeft geschreven. Ook in de vijfde editie van de terreurglossy staat al een stuk van zijn hand. Het nieuwe artikel, Meltdown, gaat over geld. De fotojournalist zegt daarin onder meer dat het een slimme zet was van IS om zelf geld te maken. Het is niet duidelijk of Cantlie echt de auteur is en of hij het misschien onder druk heeft geschreven.

Cantlie werd in 2012 ontvoerd in Syrië. Hij was eerder te zien in videoboodschappen van IS waarin hij het Westen bekritiseert en het opneemt voor de terreurgroep.

Anp/TPO