Misdaadclichés in Wales

30-12-2014 18:18

Altijd leuk, een misdaadserie die zich afspeelt op een exotische locatie. Maar verder dan mooie plaatjes van Wales komt Hinterland helaas niet. De Scandinaviërs hebben een hele thrillerindustrie rondom het genre weten op te bouwen. Verhalen waarin de personages net wat herkenbaarder zijn, de misdaden net wat realistischer en er ruimte is voor wat psychologie en couleur locale.

Ook BBC Wales waagt een poging om zijn eigen Nordic Noir uit de grond te stampen. Hinterland zou een soort The Killing of Wallander in Wales moeten zijn. Helaas, het ontbrak ze aan goede misdaadverhalen. We zien de plotwendingen al van mijlenver aankomen.

Gekwelde rechercheur

Het genre is bekend. Gekwelde rechercheur lapt de regels aan zijn laars en lost de misdaden het liefst solo op. De speurder in kwestie heet hier Tom Mathias en hij woont in een stacaravan aan de adembenemende Welshe kust. Iets uit het verleden plaagt hem nog, maar wat dit precies is komen we in de vier afleveringen van speelfilmlengte die Hinterland duurt niet te weten.

De serie leunt heel erg op atmosfeer. En inderdaad, het dramatische landschap rondom kustplaatsje Aberystwyth is een lust voor het oog. Maar verder trekken de makers een bak vol clichés over het platteland open: gesloten gemeenschappen, massa’s geheimen, kindermisbruik, achterbaksheid. Onbetrouwbaar volk, die Welshmen.

Onverstaanbaar

Aardig is wel dat de serie in twee versies is uitgebracht. Naast de Engelstalige versie zit er ook een volledig Welshe uitgave (titel: Y Gwyll) in de doos. Het wonderlijke is dat de serie in die onverstaanbare taal ineens een stukje beter wordt. Aan deze Pepsi-proef voor misdaadseries houden we dan toch nog een aardige hypothese over: hoe minder goed we de speurders verstaan, hoe beter we denken dat de serie is.

Dvd: Hinterland. Met: Richard Harrington. Mali Harries.