Binnenland

Steeds meer mensen voor vuurwerkverbod

30-12-2014 06:39

Steeds meer mensen in ons land hebben het gehad met het vuurwerkgeweld tijdens de jaarwisseling. Liever dan zelf vuurwerk af te steken zien de meeste Nederlanders een georganiseerde vuurwerkshow. De vuurwerkbranche voert daartegen bezwaren aan. Dat meldt de Volkskrant.

De helft van de ondervraagden in een onderzoek van I&O Research (van 18 jaar en ouder), zegt te zullen stoppen of te minderen met het afsteken van vuurwerk zodra de gemeente vuurwerkshows organiseert. Ook de voorstanders van een vuurwerkverbod zijn opmerkelijk mild over vuurwerkshows: 84 procent is voor.

Het nee-kamp tegen particulier vuurwerk groeit gestaag. TNS NIPO peilde in 2008 dat 53 procent van de bevolking positief was over het afsteken van vuurwerk. Vier jaar later was dat precies de helft. Nu blijkt uit het I&O-onderzoek dat 56 procent van de ondervraagden een verbod wil op consumentenvuurwerk.

Volgens de vuurwerkbranche is het idee dat vuurwerkshows een volwaardig alternatief zijn voor het zelf afsteken van vuurwerk een utopie. Oud en Nieuw is een familiefeest dat in en voor het huis wordt gevierd – met vuurwerk, aldus Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). “Geen avond om even met zijn allen naar de Erasmusbrug te lopen”, zegt hij, doelend op de plek waar in Rotterdam de vuurwerkshow wordt gehouden.

Anp/TPO