Buitenland

Oud-premier Eyskens legt nieuwe Belgische regering uit

06-01-2015 15:58

De Vlaamse politicus Mark Eyskens (81) woont in het statige Leuven-Heverlee, waar hij ondanks zijn hoge leeftijd nog volop werkt. In de jaren zeventig, tachtig en negentig was hij een toppoliticus, die onder meer het ministerschap van Financiën, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken bekleedde. In 1981 leidde hij het kabinet M. Eyskens I, zijn enige. Nu de rook van de recente stakingen optrekt, maakt de ex-premier de balans op.

Meneer Eyskens, het jaar 2014 zit erop. Hoe kijkt u in het algemeen terug op het afgelopen politieke jaar in België?

‘Het was een erg belangrijk jaar voor ons. Als eerste hadden we verkiezingen op 25 mei. Dat was de Moeder aller Verkiezingen, want voor het eerst vielen alle Belgische verkiezingen en de Europese verkiezingen samen. De verkiezingen leidden niet tot een grote aardbeving, maar toch kwam er een federaal kabinet met voor de eerste maal sedert 1938 een Franstalige, liberale premier, genaamd Charles Michel. In zijn kabinet zit ook voor de eerste keer een nationalistische partij, namelijk de Nieuwe Vlaamse Aliantie (N-VA) van partijvoorzitter Bart de Wever. Die partij vervult een heel belangrijke rol, omdat ze eveneens in de Vlaamse regering zitten en ook daar de grootste partij zijn. De Wever is een historicus die graag Latijnse en Antwerpse spreuken uitspreekt. Nadat hij verkiezingen won, zei ik op de radio: “De heer De Wever zal verplicht worden om zijn weverstalenten te tonen. Hij zal een Belgisch tapijt moeten weven met drie kleuren. Niet alleen de Vlaamse kleuren geel en zwart, maar ook het rood moet erbij”. Samen zijn dat de kleuren van België.’

‘Het was een erg belangrijk jaar voor ons. Als eerste hadden we verkiezingen op 25 mei. Dat was de Moeder aller Verkiezingen, want voor het eerst vielen alle Belgische verkiezingen en de Europese verkiezingen samen. De verkiezingen leidden niet tot een grote aardbeving, maar toch kwam er een federaal kabinet met voor de eerste maal sedert 1938 een Franstalige, liberale premier, genaamd Charles Michel. In zijn kabinet zit ook voor de eerste keer een nationalistische partij, namelijk de Nieuwe Vlaamse Aliantie (N-VA) van partijvoorzitter Bart de Wever. Die partij vervult een heel belangrijke rol, omdat ze eveneens in de Vlaamse regering zitten en ook daar de grootste partij zijn. De Wever is een historicus die graag Latijnse en Antwerpse spreuken uitspreekt. Nadat hij verkiezingen won, zei ik op de radio: “De heer De Wever zal verplicht worden om zijn weverstalenten te tonen. Hij zal een Belgisch tapijt moeten weven met drie kleuren. Niet alleen de Vlaamse kleuren geel en zwart, maar ook het rood moet erbij”.

Lees verder

Lees het hele interview ook hier in Blendle via TPO Magazine

Video: de rondleiding

Op dinsdag 23 december 2014 was Kemal Rijken te gast in de woning van de Belgische oud-premier Mark Eskens (CD&V). Na een interview voor en ThePostOnline leidde Eyskens hem rond langs zijn illustere verzameling boeken, foto’s en prullaria.