Binnenland

Kamer: Pas stoppen met sancties als Poetin inbindt

07-01-2015 07:10

Terwijl elders in Europa stemmen opgaan om de economische sancties tegen Rusland te beëindigen, wil de Tweede Kamer hier niets van weten. Dit schrijft het AD.

“President Poetin heeft nog geen enkele handreiking gedaan,” zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. “Deze boycot is een van de weinige pressiemiddelen die we hebben en ik zie geen enkele aanleiding om daarmee te stoppen.” Een meerderheid van de Tweede Kamer is dat met hem eens.

Michiel Servaes (PvdA) wil zelfs duidelijk maken dat  Nederland nog verder durft te gaan als de situatie niet verandert. “Rusland komt geen enkele afspraak na, ook niet over terugtrekking van troepen. We moeten laten zien: tot hier en niet verder.”

Stopzetten

De Franse president Hollande pleitte maandag voor het stopzetten van de sancties tegen Rusland, die zijn opgelegd wegens de agressie tegen buurland Oekraïne. Ook de Duitse en Deense ministers van Buitenlandse Zaken pleitten daar eerder al voor. “De maatregelen doen meer kwaad dan goed,” zo zei de Duitse minister Steinmeier. De spanning tussen Europa en Rusland neemt immers steeds verder toe, en ook de Europese economie loopt daarbij zware schade op. Zo bedraagt de schade voor Nederlandse telers alleen al 400 miljoen.

Volhouden

Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops ligt de bal echter bij Poetin. “Pas als hij zijn koers verandert, doen wij dat ook. En dat lijkt hij voorlopig niet van plan. We zijn er als Europa vaak slecht in om stevige maatregelen ook door te zetten. Laten we nu eens wél volhouden.”

De SP pleit wél voor stopzetting van de sancties. De maatregelen hebben wel effect, alleen is dat niet het gewenste resultaat, vindt Kamerlid Harry van Bommel.