Binnenland

Synagoge Amsterdam dicht om veiligheidredenen

08-01-2015 08:45

De synagoge op de Lekstraat in Amsterdam is ‘om veiligheidsredenen’ tot 23 januari gesloten. Dit meldt de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) op Facebook.

Incidenten

De NIHS schrijft dat in de afgelopen maanden diverse incidenten plaatsvonden bij de synagoge. Zo zouden veiligheidsdeuren opengehouden zijn, moesten codes van de synagoge diverse malen worden aangepast omdat die aan onbevoegden en niet-leden waren verstrekt en werden bewakers uitgescholden. Hierdoor ontstond veel overlast bij omwonenden. Ook leidde dit tot klachten en onbegrip van de politie, die voor extra bewaking zorgt.

Onverantwoord

De Joodse Gemeente klaagt op Facebook dat de synagoge meermaals is aangesproken op de incidenten, maar dat dit steeds tevergeefs was.

“De keuze van de Lekstraatsjoel om zich willens en wetens bewust niet te houden aan de minimale veiligheidseisen van de NIHS, politie en overheid leidt tot een naar de mening van het NIHS bestuur onverantwoorde situatie. Niet alleen voor de Lekstraatsjoel zelf, maar vooral ook voor de positie als Joodse Gemeenschap richting de overheid in een tijd waarin wij -eindelijk- extra aandacht krijgen voor bescherming van onze gemeenschap. In de afweging tussen het belang van ongeveer 30 sjoelleden en dit grotere belang voor de gehele gemeenschap (met een reikwijdte die veel breder gaat dan de NIHS) hebben wij als bestuur geen andere optie. Het is met een groot gevoel van teleurstelling dat het NIHS bestuur dan ook tot sluiting moet overgaan omdat de Lekstraatsjoel, ook na ruim overleg, in hun in alle opzichte onverantwoorde en roekeloze houding bleef volharden.”

De NIHS stelt dat de synagoge tot 23 januari de tijd heeft om aan de minimum veiligheidseisen te voldoen. Gebeurt dit niet, zal het bestuur overgaan tot een permanente sluiting.